Iedereen heeft recht op een plek om thuis te komen. Helaas is dat vandaag niet voor iedereen weggelegd. De nood aan kwalitatieve sociale en betaalbare woningen is hoog. Om een versnelling te kunnen maken, moeten we innovatieve methoden zoals modulair woningbouw inzetten. Deze vorm van bouwen, heeft immers tal van voordelen: het gaat sneller, de kost ligt lager, er is minder bouwafval en dat alles zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
Wonen in Vlaanderen sloot daarom in 2023 een raamovereenkomst modulaire woningbouw af met drie privé bouwpartners (CIT Blaton, Dethier en Skilpod). Via deze overeenkomst kunnen woonmaatschappijen en lokale besturen snel en goedkoop sociale woningen, noodwoningen of woningen voor dak- en thuislozen bestellen. Met een jaarlijks budget van 250 mio euro zet Vlaanderen hier een voorbeeld neer op wereldniveau.
Alleen stellen we na een jaar vast dat de mogelijkheden van de raamovereenkomst nog onderbenut blijven. Woonmaatschappijen en lokale besturen aarzelen. Ze botsen zelf natuurlijk ook op de obstakels van de vergunningenproblematiek. We bekeken daarom samen met de adviseurs van het kabinet van de minister van wonen, Melissa Depraetere, wat we gezamenlijk kunnen ondernemen om tot een versnelling te komen. De vergunningenproblematiek doorbreken (ook op lokaal niveau), incentives en overtuigingsmiddelen ten aanzien van de lokale besturen en de woonmaatschappijen, nieuwe financieringsmodellen, enz. kwamen daarbij aan bod.
Embuild Vlaanderen zal ook in de komende periode regelmatig acties ondernemen om zowel de Vlaamse overheid als de lokale besturen mee te nemen in de vele mogelijkheden die ze ter beschikking hebben om betaalbaar wonen te realiseren.
Vicky Dethier, Jan Vrijs, Toon-Bert Panis, Koen Smets
Helmer Rooze, Benediekt Van Damme