Hopp til innhold

Minecraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minecraft
UtviklerMojang AB

4J Studios (konsollutgave)

Microsoft Studios (konsoll, Bedrock Edition)
UtgiverMojang AB
DistributørNintendo eShop
PlayStation Store
Microsoft Store
Google Play (plattform: Android)
App Store (plattform: iOS)
SkaperMarkus Persson
DesignerMarkus «Notch» Persson (2009–2011)
Jens «Jeb» Bergensten (2011–)
ProgrammererJens Bergensten
KunstnerKristoffer Zetterstrand
KomponistDaniel Rosenfeld
Lena Raine
Gareth Coker
Kumi Tanioka
Aaron Cherof
SerieMinecraft
SpillmotorLightweight Java Game Library
Siste versjon1.21 (13. juni 2024)
PlattformJava (Windows/ OS X/ Linux)
Android
IOS
Raspberry Pi
Windows 10
Xbox 360
Xbox One
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
Wii U
Nintendo Switch
New Nintendo 3DS
UtgivelseWindows, Mac, Linux ("proof-of-concept"): 17. mai 2009[1]


Android: 7. oktober 2011[2]
iOS: 17. november 2011[3]
Xbox 360: 9. mai 2012 (digitalt),[4]
4. juni 2013 (Nord-Amerika, i butikk),[5]
28. juni 2013 (Europa, i butikk)[6]
Raspberry Pi: 11. februar 2013[7]
PlayStation 3: 17. desember 2013 (Nord-Amerika)
18. desember 2013 (Europa)
PlayStation 4: 4. september 2014[8]
Xbox One: 5. september 2014 (digitalt)[9]
18. november 2014 (i butikk)[10]
PlayStation Vita: 14. oktober 2014 (Nord-Amerika)[11]
15. oktober 2014[12]
Windows Phone: 10. desember 2014[13]


Wii U: 17. desember 2015 [14]
SjangerIndie, overlevelse, eventyr og sandkassespill.
ModusEnspiller, Online flerspiller, Online realms og LAN-Server.
Aldersgrense7+[15]
Nettstedhttp://www.minecraft.net/

Minecraft er et svenskutviklet sandkassespill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden. Spillet passerte 186 millioner kopier solgt på 10-årsjubileet, og er det mest solgte spillet i verden.

Minecraft er utviklet av den svenske videospillutvikleren Mojang, men startet som et fritidsprosjekt av Markus «Notch» Persson i 2009. Minecraft er inspirert av spillene Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper og spesielt Infiniminer.[16] Jens Bergensten, eller Jeb, har siden desember 2011 vært den ledende utvikleren av spillet, etter at Markus Persson forlot rollen.[17][18] Det kreves en Mojang-konto (tidligere Minecraft-konto) med betalt fullversjon (229 norske kroner)[19] for å spille fullversjonen.

Spillet har også en flerspillermodus. Med denne kan man spille som man vil, enten man samarbeider om å bygge, konkurrerer om ressursene eller slåss og ødelegger for hverandre. Hvem som helst kan lage en server, og mange servere har kompliserte programtillegg, systematisk lederskap, grenser for hvem som kan gjøre hva, og andre ekstra funksjoner. Verdens største servere har opp mot 100 000 påloggede spillere om dagen. De største norske serverne kan ha opp mot 1 000 spillere pålogget på enkeltdager. Det er også mulig å sette opp en LAN-server for å spille med venner eller andre på et felles WiFi-nett.

Musikken og lydeffektene i Minecraft er laget av den tyske musikeren Daniel «C418» Rosenfeld.[20] Han har gitt ut to album med musikk fra spillet; Minecraft – Volume Alpha og Minecraft – Volume Beta. Mojang samarbeidet også med flere komponister i flere av deres enkelte oppdateringer, som blant andre komponistene Lena Raine og Kumi Tanioka for 1.18-versjonen av spillet.

I 2013 kunngjorde Mojang Minecraft Realms: flerspiller-servere som ble administrert av Multiplay gjennom Mojang. Formålet bak Minecraft Realms er at det skal være lettere for yngre og mindre datakyndige spillere eller familier å sette opp en egen server. En Realms-server kan kjøpes direkte fra spillet, og man betaler for 1, 3 eller 6 måneder. En Realms-server er alltid oppe, og man kan invitere 20 spillere til den, hvorav ti kan spille på den samtidig.[21] Minecraft Realms ble tilgjengelig i hele verden den 19. mai 2014.[22]

Minecraft er støttet opp av Mojangs åpne syn på modifikasjoner til spillet[23], og dette gjør at flere og flere spiller med modifikasjoner eller modifikasjonspakker som endrer spillopplevelsen. En modifikasjon kan hjelpe spilleren til å lettere få tak i ressurser, kan legge til nye ressurser og ting, la en kunne fly eller legge til nye blokker, våpen, eller lignende. En modifikasjon kan også bli mye mer avansert og legge til helt nye dimensjoner eller andre ting som drastisk endrer spillet.

I 2014 ble spillets utgiver Mojang AB og rettighetene til Minecraft solgt til Microsoft. Mojang AB solgte rettighetene for Minecraft til Microsoft for en utrolig høy sum. Da dette skjedde, ble en del spillere skuffet, men endringene som har blitt gjort etter Microsoft kjøpte rettighetene, har for det meste vært positive.

Et hull i sikkerheten til flerspillerservere ble avslørt 17. april 2015. En svakhet i spillet gjorde det mulig for uvedkommende å overbelaste en server, slik at den krasjet.[24] Hullet hadde blitt oppdaget og rapportert til Mojang to år tidligere av Amman Askar. Etter at selskapet tross flere advarsler ikke rettet feilen, gikk Askar til pressen med nyheten. Dette førte til at Mojang rettet feilen samme dag, som Minecraft 1.8.4.[25][26]

Minecraft er et 3D-sandkassespill som gir spillere veldig mye frihet i hvordan de spiller spillet, selv om spillet har et prestasjons-system. Spillet er i førstepersonperspektiv, men man kan også trykke f5 for å skifte perspektiv. Spillet består av et stort utvalg av kuber, også kalt blokker, som for eksempel jernmalm, trestubber, treplanker, jord, gress osv. Spillet har fem forskjellige moduser:

Overlevelsesmodus

[rediger | rediger kilde]

I overlevelsesmodus må spilleren skaffe materialer selv, for eksempel ved å hogge trær for å få tremateriale. Det er vanlig at man begynner spillet med å samle grunnleggende materialer som tre og stein for å kunne lage enkle redskaper som økser og hakker. Spillet har også en vanskelighetsgrad. Vanskelighetsgraden kan for eksempel bestemme hvor mye skade zombier gjør. Overlevelsesmodusen går hovedsakelig ut på å overleve, bygge og utforske den uendelige verdenen. Om natten dukker det opp monstre som angriper spilleren, som oppfordrer til å bygge seg et tilfluktssted for å kunne overleve. Man kan også skaffe seg mat ved å drepe dyr (som man får kjøtt fra) i spillet.

Eventyrmodus

[rediger | rediger kilde]

Eventyrmodus er nesten det samme som overlevelsesmodus, men man ikke kan plassere eller ødelegge blokker. Man kan tagge gjenstander med «CanPlace» eller «CanDestroy» for å unngå disse restriksjonene. Hvis man for eksempel tagger hakken sin med {CanDestroy:["stone","dirt"]}, kan den knuse stein og jord, men ingenting annet. Modusen brukes mye i «custom maps».

Kreativ modus

[rediger | rediger kilde]

I kreativ modus har man uendelige ressurser, evig liv, ingen sult, og man kan fly og bevege seg raskere enn i overlevelsesmodus. Man kan også bruke kommandoer som/fill,/execute osv.

Tilskuermodus

[rediger | rediger kilde]

I denne modusen kan man fly rundt og gjennom blokker for å se spillet og andre spillere uten å direkte forstyrre spillet. Man kan også teleportere til andre spillere eller se spillet fra en annen spiller eller skikkelses perspektiv ved å høyreklikke på dem.

Hardcore er omtrent det samme som Overlevelsesmodus, men du har bare ett liv. Det vil si at du ikke kan gjenoppstå hvis du dør. I tillegg er Hardcore generelt vanskeligere enn vanskelighetsgraden «hard» i overlevelsesmodus.

Minecraft består av en tilfeldig generert, uendelig [27] naturverden. Verdenen ligner på mange måter på skandinavisk natur, men inneholder også ørkenlandskap, savanner, jungel og tundra. Landskapet er bygd opp av kuber av forskjellige typer. Disse er 1x1x1 meter store, eller 16x16x16 «piksler». Grafikken i spillet er blant dets viktigste varemerker. Det finnes «vanlig» gresslandskap, sletter, strender, fjell, klipper, daler, jungel, ørkener, mesa (fjellformasjon), ispigger, taiga, tundra, isfjell, huler, elver, tørkede elver, sjøer og øyer. Verdenen inneholder eiketrær, bjørketrær, jungeltrær, grantrær, akasietrær, mørke eiketrær og etter hvert palmetrær, baobab-trær og mangrove-trær. Man kan også finne ulike typer blomster og sopp, høyt gress, bregner, kaktus, gresskar, melon og sukkerrør. Det går forskjellige dyr rundt omkring i landskapet. Disse dyrene er griser, kyr, sauer, kyllinger, ulver, hester, esler, kaniner, katter, papegøyer, isbjørner, skilpadder, blekkspruter, pandaer, rever, bier og geiter. Dyrenes funksjon er å gi spilleren råstoffer eller byggematerialer som kan brukes til å lage en mengde verktøy, materialer og blokker, som igjen kan brukes til å lage eller bygge hva som helst (innenfor spillets rammer), i tillegg til å være en kilde for mat. Mange som spiller Minecraft spiller bare for å bygge diverse ting (det kan være enorme byer, statuer, spillfigurer, typografi eller hva enn spilleren måtte ønske). Dyr, blomster og andre planter skaper selvsagt også en spesiell og realistisk stemning både på grunn av lyd og utseende.

En dag og natt-syklus er også et viktig element i Minecraft. Monstre påvirkes av lys og tid, zombier og skjelett brenner opp når de får sollys på seg og avlinger og trær vokser kun i lys. Sola beveger på seg hele tida, og etter ti minutter starter solnedgangen på 1,5 minutter. Så kommer en syv minutter lang natt, etterfulgt av en soloppgang. Hvis spilleren lager en seng og plasserer den på et trygt sted (ofte inni et selvlagd hus), kan man sove om natta og gå direkte til soloppgangen igjen.

I mørke områder, eller når sola har gått ned, dukker det opp forskjellige monstre. Disse lager ofte skumle lyder og prøver å skade spilleren hvis de er nær nok. Monstre finnes også i naturlig mørke steder, som i huler og steder med skygge.

Det går an å finne landsbyer i Minecraft. Landsbyene er forskjellige avhengig av hvilket landskap de ligger i. Landsbyer i ørkenområdene har hus som er bygd av sandstein og har flate tak, i skogen er husene av tre og stein, i savanner har de leirehus og snølandsbyer har igloer og hytter. Det går an å finne ting i landsbyene, blant annet hvete, poteter, gulrøtter og andre ressurser. Landsbyboere i landsbyene er NPC-er, altså ikke-spillerstyrte. De har ulike yrker som bonde, prest, smed og bibliotekar. Det finnes også spesielle arbeidsbenker og ovner i de forskjellige husene, som for eksempel masovn. Det går an å gjøre byttehandel med landsbyboerne.

Modell av Danmark i Minecraft

[rediger | rediger kilde]

I 2014 laget den danske Geodatastyrelsen en virtuell modell av Danmark tilpasset Minecraft, modellen består av 4 000 milliarder blokker. Nyheten spredte seg raskt, og mellom 24. april og 14. mai 2014 var over 27 000 ulike brukere inne og spilte i det virtuelle Danmark. 23. oktober 2014 stengte Geodatastyrelsen sine Minecraftservere, da hadde over 37 000 spillere besøkt det virtuelle Danmark.

Ports av Minecraft

[rediger | rediger kilde]

Siden den opprinnelige lanseringen av spillet har Minecraft blitt utgitt på:

Java (Windows/ OS X/ Linux)

Android

IOS

Raspberry Pi

Windows 10

Xbox 360

Xbox One

PlayStation 3

PlayStation 4

PlayStation Vita

Wii U

Nintendo Switch

New Nintendo 3DS

Alle versjoner av spillet har støtte for norsk tekst.

Alle maskin-kontrollerte skapninger som ikke er spillere i Minecraft, kalles mobs. Mobs er en forkortelse av ordet «mobile» (på grunn av at skapningene beveger seg). Uttrykket er vanlig i spill.

Aggressive mobs

[rediger | rediger kilde]

Disse beveger seg mot en og angriper hvis spilleren kommer innen en viss rekkevidde:

  • Endermidd: Endermidd er en liten skapning, altså midd, som har en 5 % sannsynlighet for å spawne fra en enderperle som treffer bakken. Endermidd er spillets minste, aggressive mob.
  • Creeper: (På norsk: Smyger) er en skapning i sandkassespillet Minecraft som er blitt laget av Markus Persson («Notch»). Grønne monstre som sniker seg mot spilleren og freser før den eksploderer når den nærmer seg en spiller. Derfor er det veldig vanskelig å ta dem. De slipper krutt når de blir drept, samt musikkplater hvis de blir skutt av et skjelett med pil og bue. Creeperen ble skapt ved et uhell av Notch, skaperen av Minecraft. Mens Notch prøvde å skape den første passive skapningen, grisen, ble det gjort en kodingsfeil, og han byttet tilfeldigvis høyden og lengdene på grisen. Dermed tenkte han at den nye skapningen han har laget kunne vært en del av spillet.
  • Edderkopper: Raske og store dyr som kan klatre over vegger. De slipper tråd, og noen ganger edderkoppøyne når de dør. Tråd kan bli brukt til å lage bue, fiskestang, snubletråd og crossbows, mens edderkoppøyne kan brukes til å brygge eliksirer. Edderkoppene blir nøytrale om dagen. I hard vanskelighetsgrad kan de dukke opp med effekter, f.eks. usynlighet.
  • Skjeletter: Gående skjelett som skyter spilleren med pil og bue. De slipper bein, piler og har en liten sjanse til å slippe en bue når de dør. Bein kan gjøres om til beinmel som fungerer som gjødsel, og det igjen kan gjøres om til hvitfarge. Et bein som ikke er knust, kan brukes til å temme ulver. Brenner på dagtid.
  • Zombier: Fiender som jager og slår spilleren i hjel. De er noen ganger bevæpnet med spader eller lignende, og kan ta utstyret spilleren mister når vedkommende dør. Kan ødelegge tredører[a] og angripe landsbybeboere. Det vil gjøre dem om til zombie-landsbyboere. De slipper råttent kjøtt når de dør, og noen ganger gulrøtter, poteter, fjær eller jernbarrer. Zombier er de vanligste av de fiendtlige mob-ene. Hvis en Zombie har tatt fyr og angriper en, vil man selv ta fyr. Om en zombie kommer ut i sollys, så begynner den å brenne.
  • Slim: Hoppende kuber av slim som finnes i flere størrelser. De store vil angripe spilleren og deles i 4 mindre slimes når de blir drept. Slimes slipper slimballer når de dør, som kan brukes til å lage klebrig stempel, magma-krem og slimblokker.
  • Geist: Digre, hvite, flyvende skapninger med tentakler. De er 4x4x4 blokker store og skyter flammekuler som sprenger mot spilleren. Flammekulene kan blokkeres med et sverd, og sendes ta tilbake mot geistet. Geist kan ikke ødelegge brostein. Derfor kan det være lurt å ta med seg litt av det, fordi man vet aldri nå man får bruk for det. Geist finnes bare i The Nether. De slipper krutt og geisttårer når de blir drept.
  • Edderkopprytter: Et skjelett som rir på ryggen til en edderkopp. 1 av 100 edderkopper er edderkoppryttere.
  • Morder-kanin: En morder-kanin er en aggressiv versjon av en kanin. Den er hvit og har røde, store øyne. De skader spillere ganske mye og er veldig sjelden. Slipper også rå kanin som kan stekes. Denne kaninen spawner kun naturlig i gamlere versjoner av spillet
  • Sølvkre: Lager en ekkel, raslende lyd. De spawner inne i steinmur-blokker og steinblokker, og er veldig sjeldne. Hvis man ødelegger en sånn blokk, kan et sølvkre komme frem og angripe. Til tross for størrelsen tar de ganske mange slag før de dør, men er til gjengjeld ganske svake. Men hver gang man slår et sølvkre vil andre sølvkre komme frem fra nærmeste steinblokk med mindre man tar dem i ett slag. Derfor kan det bygge seg opp en flokk. Det finnes også en sølvkre-spawner ved slutt-portalen. Sølvkre kan gå igjennom enkelte blokker.
  • Flammeskrømt: Flammeskrømt er gylne, svevende, små ildmenn uten armer og ben, som skyter flammekuler. De slipper Blaze rods når de dør, som kan brukes til blant annet brygging av eliksirer. Disse er best kjent som Blazes. Finnes i kun i The Nether og spawner bare i netherfestninger.
  • Magma-kuber: Magma-kuber ligner på slimes, og spawner oftest ved Netherfestninger. De deler seg opp hver gang de blir drept. Når de dør, slipper de magmakrem.
  • Huleedderkopper: Edderkopper som ser ut som vanlige edderkopper, men de har en mørk blå farge og er mindre. De er giftige når de skader spilleren. De finnes bare i forlatte gruver ved en fremkaller (mobspawner).
  • Heks: Kaster giftige eliksirer på spilleren som angrep, og helbreder seg selv med eliksirer. Man kan også finne et heksehus, i sumpene. Hvis heksa faller i lava eller brenner, vil den drikke en eliksir som gjør at den tåler ild og lava.
  • Witherskjelett: Et svart skjelett på høyde med en endermann som blir bare funnet i The Nether, og holder et steinsverd. De slipper bein og kull, noen ganger sverdet sitt og noen sjeldne ganger skallen sin, som kan brukes til å lage Wither. Witherskjelett-skallen har 2,5 % sannsynlighet for å slippes når den drepes av en spiller eller en temmet ulv, og sjansen kan stige om man bruker et looting-sverd.
  • Wither: Wither er en av spillets tre største fiender. Man må lage en Wither selv, med fire sjelesand i en T form og tre Witherskjelett-skaller oppå der igjen. Den skyter lysende Witherskjelett-skaller som eksploderer når den treffer en blokk eller spilleren. Slipper en netherstjerne når den blir drept.
  • Vokter: En grønn, fiskeaktig mob med et stort øye og oransje pigger som kun finnes i Undervannstempler. De kan slippe prismarinskår, prismarinkrystaller og rå torsk. De angriper passive mobs som blekkspruter hvis de er nærme nok.
  • Gammel vokter: En grå, større versjon av vokterne, og en av fire store fiendene i spillet. Den kan slippe våt svamp, rå torsk, prismarinskår og prismarinkrystaller. Når spilleren nærmer seg et undervannstempel, vil ansiktet til den gamle vokteren til tempelet komme ovenfra og ned på skjermen sammen med en ubehagelig lyd. Dette vil også gi spilleren effekten Utmattelse III, som gjør at det tar mye lengre tid å hogge blokker.
  • Enderdragen: Spillets hovedmål (i overlevelsesesmodus) er å komme seg til Slutten, som er en siste dimensjon, og drepe Enderdragen. Denne dragen angriper spilleren ved å krasje inn i vedkommende, som skader spilleren, eller ved å skyte lilla kuler på en. Den kan dessuten fly gjennom blokker, og blir helbredet av helbredelsestårn. Når den dør, lager den en portal tilbake til oververdenen, som er eneste måten å komme seg ut, og et drageegg. Den aktiverer også portaler som gjør det mulig å komme til de ytre øyene som man kan finne refrengblomster og sluttbyer, og som man kan finne vinger i.
  • Shulker (Forkortelse for "Shell Lurker"): En gul liten kar som gjemmer seg i en lilla boks (shulkerboks). Den skyter magi som gjør at man svever til værs en liten stund. Finnes bare i The End. Slipper lilla skjell (shulkerskjell) som man kan bruke til å lage shulkerbokser. Shulkerbokser fungerer som en kiste, men alle tingene forblir i boksen når man ødelegger den. Det gjør at man kan ta med seg fulle kister med gjenstander, og dermed transportere veldig mange flere ting.
  • Forsvarer: Denne moben er klassifisert som en ondsbyboer. Den har grå hud og holder en jernøks i hånda. Forsvarere dukker opp i skogsherregårder i overbygde skoger og i landsbyherjinger. De angriper landsbybeboere.
  • Åndemaner: Denne moben er også klassifisert som en ondsbyboer, og dukker også opp i skogsherregårder. Åndemanere bruker magi for å fremkalle hoggtenner som kommer opp fra bakken, og for å frem plageånder som angriper spillere. Når man dreper en åndemaner slipper den et udødelighetstotem som gjør at man overlever en skade som ellers ville drept deg, og får midlertidig regenererings- og ildmotstandseffekter.
  • Plageånd: Disse mobsene er små spøkelser som holder jernsverd i hånda. De kan gå gjennom vegger og blir manet frem av åndemanere.
  • Draug: En undervannszombie. De kan dukke opp med en trefork, fiskestang eller et perlebåtskall i hånda, som den kan slippe når de dør. De svømmer etter deg når man går i vannet (en draug med trefork kan fortsatt følge etter deg ut av vannet og kaste treforker mot deg). En vanlig zombie vil begynne å bli til en draug om den er under vann og ikke i en båt etter 30 sekunder. Når dette skjer vil den begynne å riste. Denne prosessen tar 15 sekunder og kan ikke bli stanset. Dette vil kun skje om hele zombien er under vann.
  • Plyndrer: Disse forekommer ved plyndrerutposter og i herjinger, som er at plyndrere går til angrep på en landsby. Denne moben holder et armbrøst, som også kan være fortryllet. Disse mobsene har 24 helsepoeng(12 hjerter) og de kan også ri på herjere (kun en om gangen) som gjør dem ekstra farlige.
  • Herjer: Disse store oksene blir en tøff kamp! De er noen store dyr på størrelse med Wither, og ligner på store okser. De har horn, rustning og sterke angrep der den biter deg. En plyndrer kan ri på den, og da blir det dobbel fare. Hvis man blokkerer et angrep med skjold, er det en sjanse for at den blir svimmel. Ble lagt til i 1.14-oppdateringen sammen med plyndrere.

Passive mobs

[rediger | rediger kilde]

Disse angriper aldri:

  • Sauer: Slipper ull når man klipper dem med en saks, og fårekjøtt når man dreper dem. Ull kan brukes til å lage senger, malerier eller fargede blokker. Slipper kun én ull-blokk hvis sauen drepes, og opptil tre når den klippes. Kan farges slik at ullen har en annen farge. Denne nye fargen vil fortsatt være der etter sauen har blitt klippet. Man kan pare og lokke dem med hvete.
  • Griser: Slipper svinekoteletter, som kan stekes slik at de metter mer. Når en gris brenner, slipper de stekte svinekoteletter. Kan pares med gulrot eller poteter. Man kan også ri en gris hvis man putter en sal på den og holder en gulrot på pinne.
  • Kuer: Slipper biff og lær når de dør, som kan brukes til å lage en svak og dekorativ rustning som kan farges. Kyr kan også melkes med en bøtte, slik at spilleren får en bøtte med melk. Når man drikker melk, forsvinner alle eliksireffekter. Når ei ku brenner, slipper de stekt biff. Pares med hvete.
  • Sopp-kyr: Finner i to varianter: rød fluesopp og brun sopp, som er de to soppene man kan finne i spillet. De har samme modell som en vanlig ku, men i tillegg vokser det sopper oppi den. Som en vanlig ku, kan man melke den for å få melk, men med en bolle kan man også melke den for soppstuing. Hvis man dreper en sopp-ku slipper den sopp i tillegg til lær og biff. Det er mulig å "klippe bort" soppene med en sauesaks, som gjør soppkuen om til en normal ku. Røde sopp-kyr spawner naturlig på sopp-øyer, mens en brun sopp-ku kun forekommer naturlig når en rød sopp-ku blir truffet av et lynnedslag
  • Høner: Slipper fjær og rå kylling når de dør, og legger egg hvert 5.-10. minutt. Fjær kan brukes til å lage piler. Om man kaster et egg er det ⅛ sjanse for at det skapes en kylling som etter hvert vokser og blir til en vanlig høne. Når en høne brenner, slipper de stekt kylling. Pares med frø.
  • Landsbybeboere: Kommer i 7 varianter og 15 yrker og bor i byer. Man kan finne i slette, taiga, ørken, savanne og snøbiomer. Landsbybeboere kan pares og lager da en mini-versjon av en landsbybeboer. Man kan handle med landsbyboerne, som har forskjellige yrker etter hvilke arbeidsstasjoner som er i nærheten. Hvis man handler med dem, får de flere varer og skiltet på beltet deres blir oppgradert. De har fem handelsnivåer: stein(novice), jern(apprentice), gull(journeyman), smaragd(expert) og diamant(master). De forskjellige yrkene kan til sammen gi spilleren et bredt utvalg blokker, redskaper og andre gjenstander.
  • Kanin: Kaniner er små dyr, som slipper rå kanin og kaninpels, og noen ganger en harelabb. De finnes i omtrent seks farger og kan temmes med gulrøtter. Man kan lage kaninstuing av gulrøtter, sopp, potet og stekt kanin. Når en kanin brenner, slipper den stekt kanin. Og hvis du gir den navnet "Toast" får den en helt spesiell farge.
  • Hest: En mob som er den tredje man kan temme. For å temme den må spilleren hoppe opp på hesten. Som regel blir man kastet av noen ganger, før man får temmet den. Hvor lett man kan temme en hest, kommer an på hvor mye liv hesten har. Etter noen forsøk kommer det hjerter opp fra den, som når man temmer en ulv. Når en spilleren sitter på en hest som er temmet kan spilleren sette på sal på hesten. Man kan også sette på den hesterustning, slik at den blir mer beskyttet. Forskjellige hester har ulik fart og ulik mengde liv og ulik hopphøyde. Det er mulig å avle frem hester som er bedre på disse tre punktene
  • Esel: Likner mye på hesten. Man temmer den på samme måte. Esler kan ikke ha rustning på seg, men man kan sette kister på dem. Det er ikke like mye plass som i en liten kiste. Esler er generelt tregere enn hester.
  • Muldyr: Hybrid av en hest og et esel, og skapes ved at de to parer seg. Som i virkeligheten, kan ikke Muldyr formere seg (få barn). De kan heller ikke bære rustning, men kan ha på seg en kiste, slik eslene kan. Fordelen med et muldyr er at den kan både bære gjenstander i en kiste, og bevege seg med samme hastigheten som en hest.
  • Blekkspruter: Svømmer under vann og slipper blekkposer når de blir drept, som kan brukes til å farge ull, glass og leire.
  • Glødeblekkspruter: Glødeblekkspruter er en type blekksprut som bor i huler under bakken og i dype hav. De slipper glødeblekk når de dør. De avgir ikke lys.
  • Laks: Laks er en undervannsmob, og fisk, som slipper rå laks dersom den blir drept på vanlig måte. Kommer i tre størrelser, liten, medium og stor. Laks har også en 5% sannsynlighet for å slippe beinmel, når de blir drept (kun i Java-versjonen). Laks finnes i kalde hav og elver. Laks er den eneste fisketypen som kan svømme opp fosser. Dette er som følge av at Mojang har tatt inspirasjon fra ekte laks som svømmer opp fossefall for å komme tilbake til dammen/vannet der de ble født.
  • Torsk: Torsk er en undervannsmob, og fisk, som slipper rå torsk dersom den blir drept på vanlig måte. Denne kan stekes slik at den metter mer. Torsk finnes i hav.
  • Tropisk fisk: Tropiske fisker er en type fisk som spawner i varme hav, mangrovesumper og i frodige huler. Det finner rundt 2700 forskjellige varianter, hver med unike navn og utseende. De tropper en tropisk fisk når de dør, som ikke kan stekes som de andre fiskene. Dropper også beinmel i Java-versjonen og bein i Bedrock-versjonen.
  • Skilpadder: Skilpadder finner man på stranda i små grupper. De finnes også i havet. Man kan pare dem med å gi dem sjøgress. Da vil de legge egg. Etter hvert vil eggene klekkes, og da vil man få skilpaddeunger på størrelse med et item. Etter hvert vil disse vokse seg store og de vokser opp vil de slippe skilpaddeskjellbiter som man kan kombinere til en skilpaddeskjellhatt. Denne gir brukeren midlertidig evnen til å puste under vann.
  • Ozeloter: Et kattedyr i kattefamilien som kom i 1.2.0. De finnes kun i jungelen. Man kan "temme" (Få den til å stole på deg) dem med rå fisk, men blir redd hvis man løper mot den. De skremmer vekk creepere og fantomer. Man kan ikke temme den til en katt etter 1.14 oppdateringen.
  • Papegøye: Papegøyer er små fugler som flyr rundt i jungelen. Man kan temme dem med frø og da vil de kunne sette seg på skulderen din. Hvis man gir dem kjeks, blir de forgiftet og dør. (De tåler ikke sjokolade.) Kom ut i 1.12.
  • Pandaer: Disse dyrene finnes i jungelen. De er hvite og svarte, og noen få ganger brune. Pandaen har mange forskjellige personligheter, som: lat panda (den ligger som oftest på ryggen hele dagen), leken panda (Den ruller rundt og leker), syk panda (den har halvparten så mye helsepoeng og nyser), redd panda (man kan se på pandaen at den er redd, og den tar hendene for øynene og begynner å riste når det tordner) og sint panda (hvis du angriper den, blir den aggressiv).
  • Rever: Disse dyrene kom ut i Village & Pillage oppdateringen. De kommer i 2 varianter, rødrev og fjellrev (hvit pels). De forekommer i Granskoger, men hvis stedet der de spawner er et snøbiom (for eksempel snødekt granskog) vil revene ha hvit pels. man kan "temme" dem med søte bær, og da stoler de på deg(løper ikke vekk når man kommer i nærheten). Hvis man mater to rever i nærheten av hverandre vil de pare seg. Reven jakter på kylling og kaniner, men blir jakta på av ulver.
  • Katter: Det finnes 9 kattetyper i Minecraft. Disse finnes kun i landsbyer, og man kan temme dem ved å gi dem fisk. Utemmede katter løper bort fra spillere. Hvis man temmer dem får de et halsbånd og teleporterer etter eieren når den kommer for langt bort. Katter kan gi eieren en gave når de våkner opp etter å ha sovet. Før kunne man temme ozeloter for å få dem til en katt, men i 1.14-oppdateringen ble ozeloter og katter separert til to forskjellige mobs.
  • Hunder: En temmet ulv. Den spilleren som temte ulven med ben, blir automatisk regnet som 'eieren' av hunden/den temmede ulven. Dersom spilleren er i konflikt med en annen enhet, hjelper hunden automatisk til i kampen, uavhengig om spilleren er i konflikt med en annen spiller, eller bare en annen mob. Du kan få hunden til å sitte, ved å høyreklikke ulven (på PC). Hunder får et tydelig rødt halsbånd, etter at de har blitt temt. Hunder er også redde for Creepere, og nekter å hjelpe spilleren dersom spilleren befinner seg i en konflikt med Creepere.
  • Snømenn: Lages ved å plassere 2 snøblokker oppå hverandre og sette et gresskar på toppen. De kaster snøballer på aggressive mobs, selv om snøballer kun kan skade flammeskrømt. De dør når det regner på dem eller når de er i kontakt med vann. De legger fra seg snø på bakken.

Minecraft ble opprinnelig utviklet av den svenske programmereren Marcus «Notch» Persson. Han ga først ut spillet for offentligheten 17. mai 2009, mens det fortsatt var under utvikling. Det var mulig å kjøpe spillet i utviklingsprosessen, og deretter få gratis oppdateringer etter hvert som det ble utviklet videre. Spillet ble raskt populært, og september 2010 startet Persson spillstudioet Mojang Specifications for å kunne få ansatte til å hjelpe ham med utviklingen. 12. januar 2011 hadde Minecraft solgt over én million eksemplarer, før det i det hele tatt var lansert. I juni 2016 hadde det solgt til sammen over 100 millioner eksemplarer på PC, spillkonsoller, og mobile plattformer.

Nøytrale mobs

[rediger | rediger kilde]

Disse blir kun aggressive hvis man provoserer dem:

  • Ulver: De finnes som oftest i snødekt terreng. De er dyr som kan temmes hvis spilleren gir dem bein. Tamme ulver har et rødt halsbånd som kan farges, større øyne og følger etter spilleren. Den blir som en hund, når den blir tam. Den teleporterer til spilleren hvis spilleren er et godt stykke unna. Den angriper mobs som spilleren har angrepet, eller som angriper spilleren, men angriper ikke Creepere. De vil heller ikke forsvinne hvis man logger seg inn og ut av spillet, slik som andre mobs. Halens posisjon indikerer hvor mye liv de har. Ved å gi dem kjøtt får de tilbake liv. Sinte ulver får røde øyne. Det kan komme av at den ser en sau eller kanin og er i ferd med å angripe dem, eller hvis en spiller har angrepet den. Da blir også andre ulver i nærheten, sinte og angriper en. Ulver angriper også rever.
  • Jerngolemer: Dukker opp i alle landsbyer, og har som rolle å forsvare landsbybeboerne fra zombier. Hvis man angriper den, eller dreper en innbygger vil de angripe spilleren. De kan drepe spillere på et slag, ettersom angrepet er sterkt og man slynges opp i luften på grunn av de. De vil ikke fortsette å angripe en hvis man dør eller kommer seg unna. De slipper 1-5 jern og noen ganger en rose når de dør. Man kan også lage en selv av fire jernblokker og ett gresskarhode. Hvis man lager den selv beskytter den spilleren på samme måte som den beskytter innbyggerne.
  • Endermenn: De spawner i oververdenen, i warped forest i underverdenen og i slutten. De er tre meter høye, tynne skapninger som kan teleportere seg rundt, og plukker opp og plasserer enkelte blokker. De er redd for vann og mister liv hvis de kommer i kontakt med det. Kan slippe en enderperle når de blir drept. De kan bli opprørt dersom man stirrer på dem eller holder et våpen frem for nærme dem. Hvis det regner teleporterer den seg vekk så fort den kan.
  • Piglins: Finnes bare i "bastioner", nether wastes og i crimson forest. Angriper deg hvis du ikke har på gullrustning. Hvis man gir dem gullbarrer vil de gi deg en av flere gjenstander, som enderperler, kvarts eller lær. De er redde for zombie-piglins, sjelebål, sjelefakler, sjeleild og sjelelanterner. De angriper witherskjeletter og hoglins som grupper.
  • Isbjørn: Finnes i kalde naturtyper som snødekte sletter, ispigger og isfjell. Isbjørner er fredelige, med mindre man går går til angrep eller beveger spilleren for nærme en voksen med et barn i nærheten. Da vil den voksne isbjørnen bli aggressiv og gå til angrep. Dette vil også skje i fredelig-modus, men angrepene vil da ikke skade spilleren. Når den voksne isbjørnen blir drept er det en 3/4 sjanse for at 0-2 fisk blir droppet og en 1/4 sjanse for at 0-2 rå laks blir droppet. Isbjørner kan ikke bli paret. Og de vil angripe rever hvis de kommer i nærheten.
  • Delfin: man finner de i havet og er nyttige hvis man vil finne undervannsruiner. Hvis man angriper en delfin, så vil andre delfiner i nærheten også bli aggressive. Vil også gi deg effekten "Dolphins grace" hvis man kommer nærme nok. Effekten gjør at man svømmer raskere. Hvis du slipper items i nærheten av en delfin vil den begynne å leke med det. Og hvis du gir den litt rå fisk stoler den mer på deg og den vil føre deg til en skatt.
  • Kulefisk: Denne fisken angriper spilleren med et giftangrep og eser ut hvis man kommer for nærme, så det er nok best å fiske den med fiskestang eller med bøtte. Spawner alene i tropiske havbiomer.
  • Bier: Disse insektene er halvparten så store som en blokk. De flyr rundt i skoger og gressletter og pollinerer blomster. Når de er ferdige å pollinere en blomst, går de inn i bikuben/biebolet og kommer ut igjen etter en stund. Hver gang de går inn økes honning-nivået i bikuben/biebolet og når det når nivå 5 kan man samle inn bikake med en saks eller honning med en flaske. Da kommer biene ut og blir aggressive, men man kan hindre dette ved å plassere et bål under biebolet/bikuben. Man kan også samle inn med dispensere hvis man setter inn flaske/saks inn i den og aktiverer dispenseren(den må være inntil bikuben/biebolet og peke mot den). En bie tar 2 liv(ett hjerte) og forgifter spilleren når den angriper. En bie kan kun angripe en gang, og etter dette mister den brodden, og da dør den cirka ett minutt senere.

Mottakelse

[rediger | rediger kilde]
Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings (PC) 92,79 %[35]
(X360) 83,54 %[36]
(PE) 53,33 %[37]
Metacritic (PC) 93/100[28]
(PS4) 89/100[29]
(XONE) 88/100[30]
(PS3) 86/100[31]
(PSV) 84/100[32]
(X360) 82/100[33]
(PE) 53/100[34]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
1UP.com A+ (PC)[38]
Edge 9/10 (PC)[39]
Eurogamer 10/10 (PC)[40]
9/10 (Xbox 360)[41]
Game Informer 9.25/10 (PC)[42]
8.75/10 (Xbox 360)[43]
GameSpot 8.5/10 (PC)[44]
7.0/10 (Xbox 360)[45]
GameSpy 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner (PC)[46]
IGN 9.0/10 (PC)[47]
7.5/10 (mobilversjon)[48]
8.5/10 (Xbox 360)[49]
9.5/10 (PS3)[50]
9.7/10 (PS4)[51]
9.7/10 (Xbox One)[51]
9.5/10 (PSV)[50]
PC Gamer US 96/100[52]

Minecraft fikk allerede i alfaversjon en varm mottakelse av spillkritikere, og er solgt i et stort antall eksemplarer. I september 2012 viste statistikken 40 900 000 registrerte brukere og 12 000 000 kjøp.[53]

I september 2010 blokkerte PayPal Markus Perssons konto. Transaksjonene på kontoen var usannsynlig store og ble derfor betraktet som suspekte. Pressen fikk kjennskap til saken og deretter tok salget av enda mer.[54] [55]

Etter et serverproblem ble spillet lagt ut gratis i en periode, og straks etter ble det i løpet av 24 timer solgt over 25 000 spill.

Spillet blir verdsatt for friheten det gir spillerne, og for dets dynamiske spillopplevelse. En anmeldelse av alfaversjonen, skrevet av Scott Munro på Daily Record, beskrev spillet som «allerede noe enestående» og oppmuntret leserne til å kjøpe det.[56] Jim Rossignol fra Rock, Paper, Shotgun anbefalte også spillet.[57] Den 17. september 2010 begynte Penny Arcade en serie komiske nyhetsposter om hvor avhengighetsfremkallende spillet er.[58] [57] Det australske showet Good Game ga spillet 7.5 og 9 av 10 og priset spillets stimulering til kreativitet, men likte ikke at spillet manglet brukerveiledning.[55][59] Dette tok Mojang og 4J Studios, som utvikler konsollutgavene, til seg, og laget en brukerveiledning til konsollutgavene.

I mars 2015 var over 185 millioner kopier av spillet solgt.[60] Ved inngangen til 2024 var det solgt 300 millioner kopier av spillet.[61]

Versjonhistorie

[rediger | rediger kilde]

Classic til Alpha

[rediger | rediger kilde]

En av de aller første versjonene av Minecraft var Minecraft Classic. Det var en gratisversjon hvor spilleren kan bygge hva som helst og har uendelig med blokker, tilsvarende kreativ modus. Classic var den eneste versjonen fram til Beta-versjonene som hadde kreativt modus. Classic introduserte flerspillermodus, som spillet har hatt siden.

Neste versjon etter Minecraft Classic var Survival Test. Her kunne spilleren gå rundt i en større verden med fiender, og forsvare seg med pil og bue. Den kjente creeperen kom i Survival test.

Indev (in development/ i utvikling) la til mange nye funksjoner, blant annet muligheten til å lage verktøy, våpen, blokker og lignende. Man startet i en begrenset verden som ikke utvidet seg, men med en liten hytte.

Etter Indev kom Infdev (infinite development/uendelig-utvikling), der man befant seg i en tilfeldig generert og «uendelig» verden. Etter hvert som man går, genereres mer og mer av verdenen.

Sommeren 2010 kom Alpha med mye nytt, som the Nether, rødstein, båter og dyr. Verdenen ble også høyere, med mulighet til å bygge 128 blokker høyt. På dette tidspunktet begynte spillet å bli virkelig populært.[4]

Beta til dagens versjon[når?] (Java-versjonen)

[rediger | rediger kilde]
Versjon Lagt til Fjernet Fiksa Endret
Beta 1.3[62]
  • Menyvalg: Grafikkinnstillinger
  • Senger
  • Tre halv-blokker
  • Rødsteinsforsterker
  • Mulighet for å whiteliste servere
  • Mulighet for flere lagrede verdener, og å gi dem nytt navn
  • Nytt belysningssystem
  • Nytt lagringsformat for verdner
Beta 1.4[63]
  • Ulver
  • Kjeks
  • Å trykke shift mens man er på en stige gjør at man henger fast
  • Infrastruktur for statistikk og prestasjoner
  • Edderkopper ødelegger ikke korn
  • Sengen man sist sov i blir omstartspunktet
  • Oppdatert Minecraft-logo
Beta 1.4_01[64]
  • Aprilspøk
Beta 1.5[65]
  • Vær
  • Statistikk
  • Prestasjoner
  • Detektorskinne
  • Elektrisk skinne
  • Forbedret ytelse
Beta 1.6[66]
  • Kart
  • Gress
  • Når man ødelegger gress kan man få frø
  • Døde busker
  • Støtte for nether i flerspillermodus
  • Lyd fra andre spillere i flerspiller
  • Elektriske skinner gir høyere fart
  • Ild spres saktere, og ikke evig
  • Feilrettinger
Beta 1.6.3[67]
  • Endringer i render-systemet: Maks 100fps mens verden blir lastet, og muligheten til å begrense til 40 fps
  • Forbedret ytelse
  • Feilrettinger
Beta 1.6.5[68]
  • Spillere som rir noe med en sal vil ikke gjøre dette etter de har lukket spillet.
  • Aktivert Advanced OpenGL igjen
  • Versjonnummeret fra spillvinduet, men er fortsatt i hovedmenyen
  • Feilrettinger
Beta 1.6.6[69]
  • Nytt bruksområde for gjødsel
  • Støtte for ubegrenset fps igjen
  • Materialetype på glødestein fra glass til stein
  • Glødestein dropper mer pulver når det er ødelagt
  • Feilrettinger
Beta 1.7[70]
  • Stempler
  • Sauesaks
  • TNT krever ild eller et rødsteinsignal for å tennes
  • Mulighet for å stable gjerder
  • Sauer dropper kun ull når klippet med saks
Beta 1.7.3[71]
  • Feilrettinger
Beta 1.8[72]

(Adventure update)

  • Nytt biome-system
  • Enderman
  • Mulighet til å endre bredde på synsfeltet
  • Mulighet til å endre lysstyrken
  • Tilfeldig genererte raviner
  • Tilfeldig genererte hus
  • Tilfeldig genererte underjordiske slott og forlatte gruver
  • Erfaring (XP)-system
  • Store sopper
  • Kritiske treff gir mer skade
  • Sult
  • Sprinting
  • Mat kan stables
  • Støtte for høyere verdner
  • Partikler på vann
  • Serverliste
  • Meloner
  • Mulighet for å dyrke melon og gresskar
  • Griser har snute
  • Gjerdeporter
  • Sølvkre
  • Hule-edderkopp
  • Lianer
  • Jernstenger
  • Belysning og farger på himmelen varierer etter dag/natt og hvor man ser
  • Is spres kun når det er is ved siden av, eller ved kysten
  • Eksplosjoner er «finere»
  • Forbedret logo
  • Det tar tid å spise mat
  • Feilrettinger
1.0

(Fullversjonen)[73]

  • Sopp-øyer
  • Tilfeldig genererte festninger i The Nether
  • Mobs i Nether
  • Snø-biomer
  • Landsbyer har innbyggere
  • Snømenn
  • Brygging og eliksirer
  • Fortrylling
  • Sopper
  • Slutten, en tredje dimensjon
  • Nye prestasjoner
  • Mange nye ting
  • Nye videoinnstillinger
  • Advarsel for 32-bit Java-systemer
  • Svamper er «penere»
  • Endermenn kan ikke flytte like mange blokker
  • Ved å trykke F5 kan man igjen se seg selv fra forsiden
  • Feilrettinger
1.1[74]
  • Mulighet til å fortrylle buer
  • Nye oversettelser
  • Sauer kan spise gress og få tilbake ullen
  • Fremkallingsegg i kreativ modus
  • Verdenstyper
  • Kollisjonsboks på stiger
  • Gullepleoppskrift
  • Brygging tar 20 sekunder
  • Feilrettinger
1.2[75]
  • Jungelbiom
  • Ocelot
  • Katter
  • Jerngolem
  • landsbybeboere kan få barn om det er plass i byen
  • Sjeldne drops når man dreper mobs
  • Nye ting og blokker
  • Maks høyde er nå 256 (tidligere 128)
  • Dobbeltdører virker bedre med redstone
  • Feilrettinger
1.2.3[76]
  • Feilrettinger
1.2.4[77]
  • Chathistorikk og bedre chatredigering
  • Nye dekorasjonsblokker
  • «Tilbake» og «Avslutt»-knapper på «ikke mer minne»-krasjskjermen
  • Liten debug-meny i F3
  • Mer realistiske katter
  • Plassering av halvblokker oppå hverandre er lettere
  • Begrenset fps i menyer
  • Fikset TNT-spøkelser
  • Feilrettinger
1.2.5[78]
  • Støtte for shift-klikk i ovner
  • Direkte tilkobling husker sist brukte IP-adresse
  • Feil med enkelte linker i chatten
  • Kater sitter ikke like mye på ting
  • Verdenen genererer riktig
  • Fjernet «spøkelser» av blokker
  • Krasj ved innliming av enkelte tegn
  • Fikset skråstrek ikke funker skikkelig
  • Endret «/stop»-kommando
  • Andre feilrettinger
1.3.1[79]
  • Mulighet til å åpne enspillerverden til lokalt nettverk (LAN)
  • Mulighet for bonuskiste når man starter en ny verden
  • Eventyrmodus
  • Bytting med lansbyboere
  • Smaragder, smaragdmalm og smaragdblokker
  • Kakaobønner
  • Enderkiste
  • Snubletråd
  • Snubletråd-krok
  • Skrivbare bøker
  • Store biomer
  • Chat-innstillinger
  • Mulighet til å slå av og vise snooper-data
  • Mer info til F3-debugskjermen
  • Ny launcher med demofunksjon for ikke-premium spillere
  • /seed kommando
  • /defaultgamemode kommando
  • Maks fortryllingsnivå er 30 (tidligere 50)
  • /tp kommandoen kan nå sende spillere til koordinater
  • Oppdaterte språk-filer
  • Mobs feiler ikke gjennom blokker
  • Stjerner er større og klarere
  • Fjell-biomer er høyere
  • Ved-blokker kan bli plassert sidveis
  • Annerledes grus-tekstur
  • Andre feilrettinger
1.3.2[80]
  • Sideveis ved i trær
  • Feilrettinger
1.4.2[81]

(Pretty Scary Update)

Generelt
  • Lærrustning kan farges
  • Mulighet til å skjule kapper
  • Mulighet til å deaktivere VSync
  • Mulighet til å tilpasse flat-verdener

Nye blokker

  • Kommandoblokker
  • Gjenstandstammer
  • Signallys
  • Ambolter
  • Blomsterpotter
  • Brosteinmur
  • Mosete Brosteinmur
  • Mobhoder
  • Treknapper

Nye items

  • Poteter
  • Gulrøtter
  • Gulrot på pinne
  • Gresskarpai
  • Netherstjerne
  • Usynlighetsdrikk
  • Nattsynsdrikk

Nye mobs

  • Wither(boss)
  • Witherskjelett
  • Flaggermus
  • Heks

Nye strukturer

  • Heksehytte
    • Genereres i sumper

Nye kommandoer

  • /clear
  • /difficulty
  • /gamerule
  • /spawnpoint
  • /weather
  • Kart er zoomet mer inn
  • Nye lydeffekter
  • Rødsteinsforsterkere kan bli «låst»
  • Forbedret server-liste
  • Forbedret F3-debugmeny
1.4.4[82]
  • Sangen «Where are we now» er tilgjengelig under navnet «Wait»
  • Tilfeldig fallskade
  • Utnyttelse av fortryllet bok
  • Slimer har korrekt kollisjonsboks
  • Skilt mister ikke teksten (client-side)
  • Over 120 feilrettinger
1.4.5[83]
  • Fikset «åpne til LAN» innstilling
  • Fikset ukorrekt posisjonering av enkelte partikler
1.4.6[84]
  • Fyrverkeri
  • Mulighet til å fortrylle bøker
  • En juleoverraskelse (kister ser ut som gavepakker den 24. og 25. desember)
  • Feilrettinger
1.4.7[85]
  • Feilrettinger
1.5[86]

(Redstone Update)

Generelt
  • Jevn belysning har nå 3 innstillinger:
    • Av
    • Minimum
    • Maksimum
  • Nye kommandoer:
    • /scoreboard
    • /effect
  • Mer detaljerte dødsmeldinger
  • Mulighet til å endre navn på mobs

Nye blokker

  • Rødsteinsammenligner
  • Trakt
  • Dropper
  • Aktivatorskinne
  • Dagslyssensor
  • Fellekiste
  • Rødsteinblokk
  • Vektet trykkplate
  • Netherkvartsmalm
  • Kvartsblokk
  • Kvartshelle
  • Kvartstrapper
  • Kvartssøyle
  • Meislet Kvarts

Nye items

  • Netherkvarts
  • Nethermurstein
  • Inventarendringer. Nye klikk-og-dra funksjoner
  • Teksturpakker har nå egne bildefiler for hver enkelt blokk eller ting
  • Noen fiendlige mobs er mer aggressive på hard vanskelighetsgrad
  • Feilrettinger
1.5.1[87]
  • Bedre ytelse
  • Fikset en krasj i OpenGL på Mac
  • Feilrettinger
1.5.2[88]
  • Mer støtte til Minecraft Realms (ikke tilgjenglig ennå)
  • Bedre ytelse ved bruk av HD-teksturpakker
  • Feilrettinger
1.6.1[89]

(Horse update)

Generelt
  • Nytt ressurspakkesystem
  • Nye kommandoer:
    • /spreadplayers
    • /playsound
  • Nye effekter:
    • Health boost
    • Apsorbsjon
    • metning
  • Nytt "Attribute system"

Nye blokker

  • Høyblokk
  • Hardnet leire i alle farger (Finnes i mesa-biomer og kan fås ved å smelte leire)
  • Tepper i alle farger
  • Farget glass
  • Kullblokk

Nye items

  • Hesterustning (finnes i diamant, jern og gullvariant)
  • Heste spawn egg
  • Leiebånd
  • Navnelapp

Nye mobs

  • Hester
  • Esler
  • Muldyr
  • Zombie- og skjeletthest (kun kreativ, fremkalles med kommandoer)
  • Muligheten til å ødelegge blokker med sverd i kreativ modus
  • Teksturpakker er nå gjort om til ressurspakker, som i tillegg til teksturer kan inneholde lyder med mer
  • Man blir mer sulten når man blir helbredet av mat
  • For å lage gullepler må man nå bruke gullbarrer istedenfor gullklumper
1.6.2[90]
  • Feilrettinger
1.6.4[91]
  • Fikset feil med verdner i 1.7
1.7.2[92]

(The update that changed the world)

Generelt:
  • Nye prestasjoner
  • Fiskestanger kan bli fortryllet
  • Servere kan ha et lite bilde ved siden av i serverlisten (server_icon.png)
  • Ny verdenstype (Amplified)
  • Prestasjoner er knyttet til verdenen
  • Kommandoblokk-vogn
  • «Super-hemmelige innstillinger» (effekter på skjermen)
  • Nye grafikkinnstillinger
  • Mulighet til å klikke på linker i chatten, samt å klikke på noens navn for å sende en melding
  • Man ser påloggede spillere ved å ha musepekeren over antall påloggede i serverlisten
  • Prestasjoner blir kringkastet til alle spillere på en server

Nye blokker:

  • Mørk eik- og akasie- stubber og planker
  • Glass i alle farger
  • Rød- sand og sandstein
  • Pakket is
  • Podsol (finnes i spesielle granskoger)

Nye items:

  • Flere blomster
  • Mørk eik- og akasie- ungtrær
  • Flere typer fisk

Nye biomer:

  • Savanne
  • Mørk tett skog (Med dark oak)

Nye kommandoer:

  • /summon
  • Mindre hav, og bedre plasserte biomer
  • Portaler til Nether kan være i mange størrelser.
  • Kart i rammer blir større
  • Mulighet til å forstørre prestasjons skjermen
  • Forberedelser til støtte for bytting av navn
  • Mulighet til å ha flere ressurspakker samtidig
  • Flere småendringer og feilrettinger
1.7.4[93]
  • Innebygget mulighet for direktesending til Twitch.
  • Forbedrede Minecraft Realms-menyer
  • Feilrettinger
1.7.5[94]< Realms:
  • Støtte for minigames.
  • Minecraft Realms lansert i Norden[95]
1.7.9[96]
  • Støtte for fremtiden til endring av brukernavn.
1.7.10[97] Realms:
  • Realms verden-opplaster
  • Realms spiller aktivitets monitor
  • Har nå flere valg og innstillinger
  • Kommandoblokker har blitt slått på på nytt
  • Forbedringer i Realms UI
  • Feilrettinger
1.8[98](The bountiful Update) Generelt:
  • Lagt til Rustningsstativ
  • Man kan nå lage mosete brostein og murstein og man kan lage meislet murstein
  • Lagt til tilskuermodus
  • Landsbyboere vil høste avlinger og plante nye
  • Lagt en ny prestasjon
  • Lagt skjult «Debug Mode» verden type
  • Lagt til «Tilpasset» verden type
  • Verdener kan nå ha en verdens «ende»
  • Svampen har gjenvunnet sin vannabsorberende evne og blir våt
  • Lagte mål velgeren for kommandoblokker
  • Beholdere kan låses i tilpassede kart ved hjelp av «Lock» data tagg
  • Lagt til nye spilleregler:
    • logAdminCommands
    • showDeathMessages
    • reducedDebugInfo
    • sendCommandFeedback
    • randomTickSpeed
  • Lagt til tre nye statistikker
  • Player skins kan nå ha doble lag over hele modellen
  • Lagt til en ny spillermodell med tynnere armer, og et nytt spillerskin kalt Alex
  • Lagt alternativer for å konfigurere hvilke deler av huden som er synlige i innstillingene
  • Blocks kan nå ha tilpassede visuelle variasjoner i ressurspakkene

Nye blokker:

  • Granitt, Andesitt, og dioritt steinblokker, med polerte versjoner
  • Rød sandstein
  • Slimblokker
  • Jernfallem
  • Prismarin(vanlig, mørk og murstein)
  • Sjølantern
  • Bannere
  • Grov Jord(jord der gresset ikke vil vokse)
  • Dører og gjerder kommer i alle tretyper

Nye items:

  • Fårekjøtt og stekt fårekjøtt
  • Prismarinkrystaller
  • Prismarinshards

Nye Mobs:

  • Vokter
  • Eldre Vokter
  • Kaniner
  • Endermitter

Strukturer:

  • Nytt undervannstempel med voktere i seg

Nye Kommandoer:

  • /blockdata
  • /clone
  • /execute
  • /fill
  • /particle
  • /testforblocks
  • /title
  • /trigger
  • /worldborder
  • /stats

Realms

  • Har nå et aktivitet-diagram, slik at man kan se hvem som har vært på nett
  • Nå lar en nå laste opp egne kart
  • Problemer med innstillingen lagres per verden, og kan låses hvis ønsket
  • Fortryllende har vært redone, nå koster lapis lazuli i tillegg til fortryllelse nivåer
  • Landsbybeboer-trading har blitt rebalansert
  • Anvil reparasjon har blitt rebalansert
  • Betydelig raskere klientsiden ytelse
  • Maks gjengi avstand er økt til 32 biter (512 blokker)
  • Eventyrmodus nå hindrer en fra å ødelegge blokker, med mindre elementene har CanDestroy data taggen
  • Ressurs pakker kan nå også definere formen på blokker og elementer, og ikke bare sine teksturer
  • Resultattavler har fått en rekke nye funksjoner
  • Forskjøvet F3 debug-skjerm
  • Blokk ID-numre (for eksempel «1» for stein), blir erstattet av ID-navn (som «minecraft: stone»)
  • Server liste har blitt forbedret
  • Noen mindre endringer i landsbyen og tempel generasjon
  • Mob-hoder for spillerne viser nå både hudlagene
  • Knapper kan nå plasseres på taket og gulvet
  • Mange, MANGE flere ting har blitt endret og lagt til
  • Venstre/høyre armer/ben i player skins kan redigeres uavhengig
1.8.1[99]
  • Feilrettinger
  • Optimalisering
1.8.3[100]
  • Feilrettinger
  • Optimalisering
1.8.4[101]
  • Sikkerhetsrettelser
1.8.5[102]
  • Sikkerhetsrettelser
1.8.6[103]
  • Sikkerhetsrettelser
1.8.7
  • Sikkerhetsrettelser
1.8.8
  • Sikkerhetsrettelser
  • Forbedret funksjonalitet med Realms
1.8.9 Realms
  • Lagt til Realms Varsel i meny kan skrus på eller av
  • Noen piler som ble skutt på en blokk despawnet aldri
  • Verdener er delt opp i chat
  • Ikke standard part av ikke standar skin vil vises når man har usynlighets-brygg
  • I etter julen ser ikke rødsteinkister ut som presanger
  • Rødsteinskiste vil nå skifte tekstur når pc-ens dato er satt til 24.-26. desember
  • Bedere Realms integrering
  • Nye knapper for Konfiguere/Avslutte realms uten at man trenger og gjøre det først
1.9

(Combat Update)

Nye blokker:
  • Refengplante
  • Refrengblomst
  • Dragehode
  • End-port
  • End stang
  • End mur
  • Gressti
  • Purpurblokk
  • Purpursøyle
  • Purpurtrapp
  • Purpurhelle
  • Strukturblokk(kun kreativ modus)

Nye items:

  • Rødbet
  • Rødbetsuppe
  • Rødbetfrø
  • Refrengfrukt
  • Elytra (vinger)
  • Enderkrystall
  • Vedvarende brygg (en variant av brygg)
  • Åpnet refrengfrukt (du får den ved å smelte refrengfrukt i en ovn. den gjør at man blir teleportert tilfeldig når man spiser den)
  • Skjold
  • Spektralpil
  • "Tipped arrow"

Nye mobs:

  • Shulker

Verdensgenerering:

  • Nye øyer dukker opp et stykke fra midtøya i end dimensjonen
  • Refrengtrær dukker opp på de nye øyene

Strukturer:

  • Nye end byer dukker opp på de nye øyene rundt end
  • Enderporter dukker opp på midtøya i end dimensjonen som teleporterer deg til de ytre øyene
  • Enderskip
  • Igloer
  • Cooldown når man angriper istedenfor spam- klikking
  • Mobs har en sannsynlighet på 5 % på å dukke opp venstrehendt
  • Enderperler har en cooldown før man kan bruke den igjen
  • Lagt til lyd når noe blir smeltet i en ovn
1.10[104]

(Frostburn Update)

Generelt:
  • Automatisk hopping- blir aktivert når spilleren løper mot et hinder som er én blokk høyt (mulighet for å deaktivere i kontroller-innstillingene)
  • 18 nye hendelseslyder og 2 nye lyder fra omgivelsene

Nye Blokker:

  • Magmablokk
  • Nethervorte-blokk
  • Rød Nether murstein
  • Benblokk
  • Strukturblokker(Kun kreativ modus)

Nye Mobs:

  • Isbjørn
  • Stray (en variant av skjeletter som dukker opp i snøbiomer og skyter langsomhetspiler som gjør at man går saktere)
  • Husk (en variant av zombier som dukker opp i ørkener og gjør deg sulten når de angriper)

Strukturer:

Fossiler

Mesa-Mineshaft

  • /tp kan nå teleportre spillere til et y-koordinat mellom -4096 og 4096 (tidligere -512 til 512)
  • Enorme sopper har nå 50 % sannsynlighet for å generere i dobbel størrelse
  • De forlatte gruvene generert mesabiomer har fått nye egenskaper
  • Blokktypen til veiene i landsbyene avgenger nå av eksisterende terreng
  • 2 % sannsynlighet for at en landsby blir skapt som en Zombie-landsby
  • Blokker plassert inne i en uaktivert End-portal blir nå slettet ved aktivering av portalen
  • Dispensere kan nå utruste spillere med skjold
  • Fiskestenger kan nå trekke gjenstander til spilleren
  • Monstere kan nå skyte mens de er i en båt
  • Endermann har en liten sjanse (1⁄153) til å spawne i The Nether
  • Magma-kuber spawner nå med omtrent dobbelt så høy hyppighet sammenliknet med tidligere
  • Ulver vil ikke lenger forsvinne etter en viss tid
1.11

(Exploration Update)

Nye Blokker:
  • Observatør
  • Shulkerboks

Nye Items:

  • Udødelighetstotem
  • Shulkerskjell
  • Oppdagelseskart for undervannstempel og Skogsherregård

Nye Mobs:

  • Åndemaner
  • Forsvarer
  • Plageånd
  • Lama

Strukturer:

  • Skogsherregård (bedre kjent som Woodland Mansion[105])
1.11.2[106] Generelt:
  • Lagt til rakettpropellert vinger

Nye Items:

  • Sveipende fortryllelsesbok for sverd
  • Jernklump
  • Endret på angrepsindikator for gi beskjed når man skal angripe
1.12[107] (World of Color update) Nye Blokker:
  • Sement i alle farger
  • Betong i alle farger
  • Glassert terrakotta i alle farger
  • Senger i alle farger

Nye mobs:

  • Papegøye
  • Illusjoner (Kun kreativ, fremkalles kun med komanndoer)

Diverse:

  • Lagt til Fremskritt(Ny og bedre versjon av det gamle prestasjons-systemet)
  • Lagt til oppskriftsbok
  • Prestasjoner er blitt byttet ut med "Advancements"
  • "Hardened Clay" heter nå bare Terakotta
  • Minecraft fargene er endret
1.12.2[108]
  • Minecraft på data heter nå "Minecraft Java Edition"
1.13[109] (Update Aquatic) Generelt:
  • Alle udødelige mobs synker i vann og drukner ikke(bortsett fra zombien, den "drukner" og blir til en Druknet)
  • Ny verdenstype: Buffet
  • Nye hendelseslyder
  • 3 nye musikker
  • Ny svømmeanimasjon
  • Lagt til datapakker
  • Mye prestasjoner
  • Noen blokker kan bli fylt med vann(trapper, slabs osv.)

Nye blokker:

  • Blå is
  • Korallblokker
  • Korallplanter
  • Korallvifter
  • "Conduit"
  • Tørket tangblokk
  • Tang
  • Sjøgress
  • Skåret gresskar
  • Sjøpølser
  • Tømmer(bark blocks)
  • Skåret tømmer
  • Skåret stubber
  • Lagt til slabs og trapper til alle prismarin-varianter

Nye Items:

  • Trident(nytt Minecraft våpen)
  • Trident fortryllelser
  • Vannbøtte med fisk
  • Havets hjerte(funnet i undervannsruiner)
  • Nautilius skjell
  • Fantom membran
  • Skilpaddesjell
  • Skilpaddemesterens trylledrikk
  • Langsomt fall - trylledrikk
  • Tørket tang (smelt tang i en ovn)
  • Tang

Nye mobs:

  • Fantom(når man ikke har sovet på noen dager kommer denne flyvende moben og angriper deg)
  • Skilpadder
  • Delfiner
  • Druknet (en undervannsvariant av zombie)
  • Laks, torsk og kulefisk lagt til som mobs som svømmer i vannet

Biomer:

  • Lagt til 7 ekstra hav- biomer
  • Korallrev(funnet i varme hav)

Strukturer:

  • Skipsvrak
  • Undervannsruiner
  • Isfjell(funnet i frosne hav)
  • Endret undervannssyn
  • Endret kommandosystem
1.13.1[110] Generelt:
  • Man kan nå bruke beinmel i varme hav for å koraller
  • Fisk har en 5 % sannsynlighet for å droppe beinmel når de dør

Nye blokker:

  • døde koraller

Kommandoer:

  • Ny "/forceload" kommando
  • Blekksprut kan nå bare dukke opp i vanlige hav og elver
1.13.2[111] Forbedringer:
  • Forbedring av oppgradering av verdener
  • Forbedret oppstartstid
  • Forbedring av hvordan skilpadder finner veien
  • Forbedret mob spawning
  • Andre forbedringer
1.14 (Village & Pillage Update)[112] Generelt
  • 6 nye noteblokk lyder
  • Nye prestasjoner
  • Nytt light-renderings-system
  • Når man smyger er man nå 1,5 blokker høy (som gjør at man kan gå gjennom 1x2 tunneler men med en halvblokk i taket)
  • Man kan nå krype, og da er man 1 blokk høy som gjør at man kan krype i 1x1 tunneler

Nye blokker

  • Bambus
  • Stekeovn
  • Masovn
  • Talerstol
  • Tønne
  • Pilmakerbenk
  • Kartografibord
  • Slipestein (Du kan fjerne fortryllelser og kombinere to like verktøy til en med bedre holdbarhet)
  • Bjelle(Brukes av landsbyboere for å indikere om landsbyen blir raidet, og hvis man ringer på bjellen blir landsbyboerene redde og løper mot nærmeste hus)
  • Vevstol(Ny måte å lage bannere billigere og enklere)
  • Smibord
  • Lykt(en ny lyskilde)
  • Bål(Enda en lyskilde. Kan slokkes med en bøtte vann)
  • Komposter(Du kan resirkulere mat ved å putte maten oppi, og når den er full vil det råtne og man vil få beinmel)
  • Hugger(Den nye måten å lage steinbaserte blokker billigere)
  • Kornblomst(Finnes i skogen)
  • Liljekonvall(Giftig)
  • Witherrose
  • Puslespillblokk(kun kreativ modus, teknisk blokk)
  • Stillas(Enkel å bygge og ødelegge, brukes i bygging)
  • Skilt i alle slags tretyper
  • Nye halvblokker: Stein, andesitt, polert andesitt, granitt, polert granitt, dioritt, polert dioritt, mosete murstein, mosete brostein, jevn sandstein, kuttet sandstein, jevn rød sandstein, kuttet rød sandstein, jevn kvarts, rød nethermurstein og sluttmurstein - halvblokker.
  • Nye trapper: Stein, andesitt, polert andesitt, granitt, polert granitt, dioritt, polert dioritt, mosete murstein, mosete brostein, jevn sandstein, jevn rød sandstein, jevn kvarts, rød nethermurstein og sluttmurstein - trapper.
  • Nye murer: mur, andesitt, dioritt, granitt, prismarin, murstein, mosete murstein, sandstein, rød sandstein, nethermur, rød nethermur og sluttmurstein - murer

Nye Items

  • Banner-mønster(Du slipper nå å bruke opp verdifulle deler hver gang man skal lage banneret, man kan bruke dette mønsteret så mange ganger man vil)
  • Crossbows(Du kan skyte piler mye hardere, men tar lengre tid å lade. Kommer med 3 fortryllelser)
  • Nye fargestoffer: hvitt, sort, blått og brunt fargestoff
  • Nye fortryllelser:
    • Kvikk lading (Funker på crossbows for å lade den raskere. Finnes 3 nivåer. Skulle egentlig funke på vanlige buer også, men en bug hindrer dette)
    • Gjennomboring (Får pila til å gå gjennom mobs, fortsatt ta liv, og treffe en mob bak der igjen og så gå gjennom x ganger, som bestemmes av fortryllelesesnivået)
    • Trippel avfyring (Pila splittes i 3 piler som tar like mye liv der den ene går rett frem, og de andre går ut på sidene)
  • Mistenkelig (sopp)stuing (Denne stuingen inneholder en ukjent effekt. Man kan få denne stuingen ved å gi en blomst til en soppku, og så melke den. Effekten bestemmes av blomsten man gir den)
  • Hestelærrustning (kan farges uendelig)
  • Spawn - eggs av alle de nye mobsene
  • Søte bær (Fyller 2 sultliv)

Nye Mobs

  • Pandaer
  • Plyndrere
  • Herjere
  • Katter
  • Rever
  • Soppku(brun variant)
  • Vandrende Handler
  • Handelslama

Nye Biomes

  • Bambusskog (her finner man pandaer)

Nye strukturer

  • Plyndrings-utposter
  • Snøvariant av landsbyer
1.14.1[113]

Generelt

  • Man kan nå skyte brennende piler på et bål for å tenne det
* Fikset mange kritiske bugs som gjorde 1.14 ustabilt
  • Fikset en lys-bug
1.14.2[114]

Generelt

  • Finner raidere i en radius av 64 blokker istedenfor 48 når du slår på bjellen.
1.14.3[115] Kommandoer
  • La til /gamerule disableRaids som gjør at det aldri kommer raids når satt til true.

Nye språk

  • Bashkir (Башҡортса)
  • Gothic (Gutrazda)
Generelt
  • Fjernet forsvarere fra patruljer
Bugs

Fra versjoner før 1.14

·        MC-47699

·        MC-51030

·        MC-72390

·        MC-74407

·        MC-93892

·        MC-94371

·        MC-99198

·        MC-110004

·        MC-121376

·        MC-123836

·        MC-124170

·        MC-129491

·        MC-131122

·        MC-135001

Fra 1.14

·        MC-138053

·        MC-139257

·        MC-141301

·        MC-142360

·        MC-143369

·        MC-144107

·        MC-144507

·        MC-144929

·        MC-145107

·        MC-145202

·        MC-145863

·        MC-146429

·        MC-146433

·        MC-146835

·        MC-147619

·        MC-147740

·        MC-147851

·        MC-148013

·        MC-148354

·        MC-148600

·        MC-148610

·        MC-148986

·        MC-149188

·        MC-149207

·        MC-149372

·        MC-149443

·        MC-149518

·        MC-149877

·        MC-150243

·        MC-150319

·        MC-150401

·        MC-150954

·        MC-151027

·        MC-151079

·        MC-151084

·        MC-151144

·        MC-151185

·        MC-151337

·        MC-151346

·        MC-151395

Fra 1.14.1

·        MC-151225

·        MC-151342

·        MC-151566

·        MC-151710

·        MC-151753

·        MC-151771

·        MC-151772

·        MC-151802

·        MC-151989

·        MC-151995

·        MC-152044

·        MC-152638

·        MC-154328

Fra 1.14.2

·        MC-152053

·        MC-152182

·        MC-152228

·        MC-152542

·        MC-152810

·        MC-153221

·        MC-153222

·        MC-153355

·        MC-153470

·        MC-153666

·        MC-153728

·        MC-154000

·        MC-154080

·        MC-154081

Generelt
  • Items kan nå, som de kunne før 1.14, bli reparert ved å legge dem sammen i en arbeidsbenk
  • Bedre ytelse

Blokker

  • Lykter kan nå bli plasser på og henge under jerngitter og glassruter
  • Trykkplater og fakler kan nå bli plassert på jerngitter og glassruter

Mobs

  • Landsbybeboere
    • Landsbybeboere som har panikk må nå jobbe og sove slik at de ikke kan være i konstant panikk
    • «Last slept» og «last worked» blir nå lagret slik som det burde
    • Landsbybeboere som har panikk har en større sjanse for å fremkalle en jernkjempe
    • Bonder kommer nå til å bruke mer av arbeidstiden på jordbruk
    • Bonder kommer alltid til å gi fra seg mat selv om andre landsbybeboere ikke trenger det
  • Patruljer
    • Minimumstiden det tar før en patrulje fremkalles har blitt satt til 10-11 minutter fra 5 minutter
    • Patruljer fremkalles ikke hvis lysnivået er for lavt
    • Patruljer fremkalles ikke i soppbiomet

Fortryllelser

  • Beskyttelse, brannvern, prosjektilbeskyttelse og eksplosjonsbeskyttelse kan ikke fortrylles på samme gjenstand som det var fram til 1.14

Fremskritt

  • Effekten metning er ikke lenger del av fremskrittet «Hvordan kom vi hit?»
1.14.4 Generelt
  • La til splash texten: "Ping the human"

Teknisk

  • /debug
    • la til /debug report
Items
  • Mistenkelig stuing gir deg nattsyn istedenfor raskhet hvis du bruker valmue.

Mobs

  • landsbybeboere har bedre path finding
1.15(Buzzy Bees) Generelt
  • Du kan nå helbrede jerngolemer med jernbarrer
  • Nye features fra andre versjoner
  • Når en mob dør dukker xp opp på samme sted som gjenstandene

Nye blokker

  • Honningblokk
  • Bikakeblokk
  • Bikube
  • Biebol

Nye items

  • Honningflaske
  • Bikake

Nye mobs

  • Bie

Nye fremskritt

  • "I klisteret"
  • "Bi vår gjest"
  • "Ingen bivirkning"
  • Fikset utallige bugs(på norsk: insekter)
    • Siden dette var en oppdatering som inkluderte bier(insekter) ble det fikset ekstra mange bugs i denne versjonen
Generelt
  • Endringer for dispensere
  • Forbedret tilgjengelighetsinnstillinger
1.16 (Nether Update) Generelt
  • Man kan nå byttehandle med Piglins
  • Man kan nå bruke smibenken
    • Brukes for å oppgradere diamantutstyr
  • La til 3 nye bakgrunnsmusikker til nether
  • Ny grafikkinnstilling: Fabelaktig

Nye blokker

  • Eldgammelt skrap
  • Nethergullmalm
  • Basalt
  • Forgyllet svartstein
  • Svartstein
    • Kommer i flere varianter: trapp, helle og mur
  • Polert svartstein
    • Kommer i flere varianter: trapp, helle, mur, trykkplate og knapp
  • Polert svartsteinmur
    • Kommer i flere varianter: trapp, helle, mur, sprekkete og meislet
  • Lenke
  • Meislet nethermur
  • Sprekkete nethermur
  • Kvartsmur
  • Karmosinstilk
    • Kommer i flere varianter: hyfe, slindet og slindet hyfe
  • Karmosinplanker
    • Kommer i flere varianter: trapp, helle, trykkplate, knapp, dør, fallem, gjerde, grind og skilt
  • Forvridd stilk
    • Kommer i flere varianter: hyfe, slindet og slindet hyfe
  • Forvridde planker
    • Kommer i flere varianter: trapp, helle, trykkplate, knapp, dør, fallem, gjerde, grind og skilt
  • Karmosinsopp
  • Forvridd sopp
  • Forvridd sopp på en pinne
  • Karmosinrøtter
  • Forvridde røtter
  • Grinende lianer
  • Vriende lianer
  • Netherspirer
  • Forvridd vorteblokk
  • Gråtende obsidian
  • Leidarstein
    • Hvis kan høyreklikker med et kompass på en leidarstein vil kompasset peke mot leidarsteinen
  • Gjenopplivningsanker
    • Brukes for å sette gjenoppståelsesunkt i nether
  • Lampinjong
  • Sjelefakkel
  • Sjelelykt
  • Sjelebål
  • Sjeleild
  • Blink

Nye items

  • Leidarsteinkompass
  • Ny musikkdisk: Pigstep av Lena Raine
  • Netherittskrap
  • Netherittbarre
  • Netheritthakke
  • Netherittsverd
  • Netherittøks
  • Netherittspade
  • Netherittgrev
  • Netherittrustning
  • Bannermønster - tryne

Nye mobs

  • Piglin
  • Hoglin
  • Zombie hoglin
  • Lavavandrer

Nye strukturer

  • Bastion Remnants

Nye biomes

  • Karmosinskog
  • Forvridd skog
  • Sjelesandsdal
  • Basalt deltas

Nye fremskritt

  • "Det var tider altså"
  • "Krigsgriser"
  • "Skjult i det dype"
  • "Lodevei ta meg hjem"
  • "Dekk meg med skrap"
  • "Hvem kutter løk?"
  • "Ikke akkurat ni liv"
  • "Oi, skinnende"
  • "Denne båten har bein!"
  • "Varme turistdestinasjoner"
  • "Blinkskudd"

Nye kommandoer

  • /locatebiome
Mobs
  • Zombiegrisemenn heter nå Zombie piglin
1.17 (caves and cliffs, del 1) [116] Generelt
  • La til Russisk "(Pre-revolutionary)" som språk
  • La til tradisjonell kinesisk (Hong Kong) som språk

Nye blokker

  • Ametystknopp (liten, mellomstor og stor)
  • Ametystklase
  • Asalea
  • Asaleablader
  • Ametystblokk
  • Kobberblokk
  • Blokk av jernerts
  • Blokk av gullerts
  • Blokk av kobbererts
  • Spirende ametyst
  • Kalsitt
  • Vokslys (kommer i 17 forskjellige farger)
  • Brolagt dypskifer
  • Kobbermalm
  • Kobberblokk
  • Skåret kobber
  • Trapp av skåret kobber
  • Helle av skåret kobber
  • Dypskifer
  • Dråpeblad
  • Dryppsteinsblokk
  • Gløderamme
  • Glødelav
  • Hengende røtter
  • Lys (se under *Nye kommandoer for bruk)
  • Lynavleder
  • Moseblokk
  • Moseteppe
  • Spiss dryppstein
  • Blomstrende Asalea
  • Puddersnø
  • Rotjord
  • sculksensor (kalibrert og ukalibrert sensor)
  • Jevn basalt
  • Moseblomst
  • Tuffstein
  • Sotet glass

Nye Items

  • Ametystskår
  • Axolotl i bøtte
  • Bunt (se under *Nye kommandoer for bruk)
  • Kobberbarre
  • Glødbær
  • Glosekk
  • Puddersnøbøtte
  • Kobbererts
  • Gullerts
  • Jernerts
  • Fremkallingsegg for Axolotl, geit og glosprut
  • Kikkert

Nye mobs

  • Axolotl
  • Glosprut
  • Geit

Nye kommandoer

  • "https://accionvegana.org/accio/0IzZy9mLhlGZlBXarl2du8mb6MHc0/give [spillerens navn] light" vil gi spilleren en lysblokk som kan plasseres for å lyse opp området.
  • /give [spillerens navn] Bundle" vil gi deg en pose eller en såkalt bunt. Dette gir deg 64 ekstra plasser i inventaret
Teksturer
  • Fjernet partikler for fotavtrykk
  • Fjernet ubrukte teksturer for Zombie-Landsbyboere
  • Fjernet språkene Gotisk. Kabylsk, Maorisk, Mohawk, Ojibwa og Talossan grunnet dårlig oversettelse.
Blokker
  • Ambolt, Du kan nå lage navn på gjenstander på opptil 50 bokstaver, tidligere var dette bare på 35 bokstaver.
  • Varder kan nå bli sett på en avstand av 1343 blokker, tidligere kun 256 blokker rekkevidde.
  • Kake, du kan nå sette vokslys på kaker.
  1. ^ Kun i hard vanskelighetsgrad

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Minecraft». Gamespot. Arkivert fra originalen 15. oktober 2012. Besøkt 14. april 2015. 
  2. ^ «Minecraft Pocket Edition». IGN. Arkivert fra originalen 16. november 2012. Besøkt 14. april 2015. 
  3. ^ «Minecraft: Pocket edition». Gamespot. Arkivert fra originalen 23. oktober 2012. Besøkt 14. april 2015. 
  4. ^ «Minecraft for Xbox 360 release date announced, amongst others». Wired. Arkivert fra originalen 18. desember 2012. Besøkt 14. april 2015. 
  5. ^ «Xbox 360 World Premieres Biggest Blockbuster Games and Entertainment». Xbox. 6. juni 2011. Arkivert fra originalen 16. mars 2015. Besøkt 14. april 2015. 
  6. ^ «Minecraft Xbox 360 edition coming to UK retail in june». Gamespot. Arkivert fra originalen 15. juni 2013. Besøkt 14. april 2015. 
  7. ^ «Minecraft:Pi Edition is available for download!». Mojang. 11. februar 2013. Arkivert fra originalen 27. mars 2013. Besøkt 14. april 2015. 
  8. ^ PlayStation Europe. «NEWS! Minecraft PS4 is OUT NOW in the PS Store €18.99. PS3 owners can upgrade for €3.99 -->». Twitter. Arkivert fra originalen 26. april 2015. Besøkt 14. april 2015. 
  9. ^ «Minecraft for Xbox One to launch on Friday». Cnet. Arkivert fra originalen 7. oktober 2014. Besøkt 14. april 2015. 
  10. ^ «Minecraft: Xbox One Edition Reaches Retail Stores November 18». Xbox Wire. Arkivert fra originalen 10. april 2015. Besøkt 14. april 2015. 
  11. ^ «MINECRAFT/ 10 OCT 2014 MINECRAFT: PS VITA EDITION RELEASE DATE REVEALED FOR NORTH AMERICA». IGN. Arkivert fra originalen 20. juni 2018. Besøkt 14. april 2015. 
  12. ^ «MINECRAFT: PLAYSTATION VITA EDITION EUROPEAN LAUNCH DATE CONFIRMED». IGN. Arkivert fra originalen 8. januar 2015. Besøkt 14. april 2015. 
  13. ^ «Pocket Edition comes to Windows phones». Mojang. Arkivert fra originalen 11. desember 2014. Besøkt 14. april 2015. 
  14. ^ «Minecraft: Wii U». Nintendo. Arkivert fra originalen 16. mars 2016. Besøkt 17. mars 2016. 
  15. ^ «Search | Pegi Public Site» (på engelsk). PEGI. Arkivert fra originalen 5. desember 2018. Besøkt 4. desember 2018. 
  16. ^ Markus Persson (26. mai 2009). «Credits due». Markus Persson. Arkivert fra originalen . Besøkt 29. oktober 2010.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. september 2010. Besøkt 29. oktober 2010. 
  17. ^ Tom Senior (2. desember 2011). «Notch steps down as Minecraft lead designer, plans to start new projects». PC Gamer. Arkivert fra originalen . Besøkt 6. januar 2012. 
  18. ^ Markus Persson (2. desember 2011). «Och med dom orden så passar jag micken.». Arkivert fra originalen 6. januar 2015. Besøkt 6. januar 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. juni 2015. Besøkt 26. februar 2013. 
  19. ^ «Offisielt nettsted». Minecraft.net. Arkivert fra originalen 22. mars 2017. Besøkt 21. mars 2017. 
  20. ^ Ziad Ramley (1. oktober 2014). «We Spoke to the Minecraft Composer Who Makes A Living Off the Gaming Community» (på engelsk). thump.vice.com. Arkivert fra originalen 11. mars 2016. Besøkt 3. mars 2016. 
  21. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. februar 2014. Besøkt 6. mars 2014. 
  22. ^ Minecraft Wiki https://minecraft.wiki/w/Realms. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. mai 2024. 
  23. ^ «Home». help.minecraft.net. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 22. april 2020. Besøkt 21. januar 2021. 
  24. ^ «Minecraft vulnerability leaves servers exposed to forced crashes». PCGamer. 17. april 2015. Arkivert fra originalen 17. april 2015. Besøkt 17. april 2015. 
  25. ^ Ammar Askar (16. april 2015). «Minecraft Vulnerability Advisory». Ammar Askar. Arkivert fra originalen 16. april 2015. Besøkt 17. april 2015. 
  26. ^ «Minecraft 1.8.4 Security Release». Mojang. 2015. Arkivert fra originalen 17. april 2015. Besøkt 17. april 2015. 
  27. ^ Whitworth, Spencer (13. oktober 2021). «How big is a Minecraft world?». www.sportskeeda.com (på engelsk). Besøkt 25. mai 2023. 
  28. ^ «Minecraft Critic Reviews for PC». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 1. mai 2012. 
  29. ^ «Minecraft: PlayStation 4 Edition». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 3. april 2015. 
  30. ^ «Minecraft: Xbox One Edition». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 3. april 2015. 
  31. ^ «Minecraft: PlayStation 3 Edition for PlayStation 3». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 19. februar 2014. 
  32. ^ «Minecraft: PlayStation Vita Edition». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 3. april 2015. 
  33. ^ «Minecraft: Xbox 360 Edition for PC». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 1. mai 2012. 
  34. ^ «Minecraft: Pocket Edition». Metacritic. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 8. mars 2013. 
  35. ^ «Minecraft for PC». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 7. juni 2012. 
  36. ^ «Minecraft: Xbox 360 Edition». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 2. september 2013. 
  37. ^ «Minecraft: Pocket Edition». GameRankings. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 2. september 2013. 
  38. ^ «Minecraft PC Reviews». 1UP.com. Arkivert fra originalen 22. februar 2013. Besøkt 18. desember 2011.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 7. april 2013. Besøkt 21. januar 2016. 
  39. ^ «Minecraft review». Edge. Future plc. 28. november 2011. Arkivert fra originalen . Besøkt 7. juni 2012. 
  40. ^ Meer, Alec (18. november 2011). «Minecraft Review • Reviews •». Eurogamer. Eurogamer Network. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. desember 2011. 
  41. ^ Meer, Alec (18. november 2011). «Minecraft: Xbox 360 Edition Review». Eurogamer. Eurogamer Network. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. desember 2011. 
  42. ^ Biessener, Adam (22. november 2011). «More Toy Than Game, But That's Okay − Minecraft − PC». Game Informer. GameStop. Arkivert fra originalen . Besøkt 25. september 2012. 
  43. ^ Cork, Jeff (9. mai 2012). «Minecraft Xbox 360 Edition». Game Informer. GameStop. Arkivert fra originalen . Besøkt 2. januar 2013. 
  44. ^ Meunier, Nathan (10. mai 2009). «Minecraft Review». GameSpot. CBS Interactive. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. desember 2011. 
  45. ^ Meunier, Nathan (10. mai 2009). «Minecraft: Xbox 360 Edition». GameSpot. CBS Interactive. Arkivert fra originalen 15. desember 2013. Besøkt 18. desember 2011. 
  46. ^ «GameSpy: Minecraft Review — Page 1». GameSpy. Glu Mobile. Arkivert fra originalen 22. februar 2013. Besøkt 18. desember 2011. 
  47. ^ Gallegos, Anthony. «Minecraft Review — PC Review at IGN». IGN. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. desember 2011. 
  48. ^ Albert, Brian (13. februar 2014). «Minecraft: Pocket Edition Review». IGN. IGN Entertainment. Arkivert fra originalen . Besøkt 28. februar 2014. 
  49. ^ Gallegos, Anthony. «Minecraft (Xbox 360 Edition)». IGN. Arkivert fra originalen . Besøkt 18. desember 2011. 
  50. ^ a b Albert, Brian. «Minecraft PlayStation 3 Review – IGN». IGN. Arkivert fra originalen . Besøkt 30. januar 2014. 
  51. ^ a b Albert, Brian (5. september 2014). «Minecraft PS4 And Xbox One Review – IGN». IGN. Arkivert fra originalen . Besøkt 22. september 2014. 
  52. ^ McDougall, Jaz (24. desember 2011). «Minecraft review». PC Gamer. Future US. Arkivert fra originalen . Besøkt 19. mai 2015. 
  53. ^ «Minecraft Stats». Arkivert fra originalen . 
  54. ^ «PayPal Freezes $750K in MineCraft Dev's Account». The Escapist. Arkivert fra originalen 13. september 2010. Besøkt 28. oktober 2010. 
  55. ^ a b Minecraft Review. Bendixsen 9/10, O'Donnell 7.5/10. ABC. 2010-09-20. Nr. 32, sesong 5. «Arkivert kopi». Archived from the original on 24. februar 2014. Besøkt 29. oktober 2010. 
  56. ^ «Minecraft (Alpha Review)». Daily Record. Arkivert fra originalen . 
  57. ^ a b «Chockablock: Minecraft Revisited». Arkivert fra originalen 14. september 2010. Besøkt 28. oktober 2010. 
  58. ^ «Mine All Mine, Part One». Arkivert fra originalen 18. september 2010. Besøkt 28. oktober 2010. 
  59. ^ Minecraft Review. Bendixsen 9/10, O'Donnell 7.5/10. ABC. 2010-09-20. Nr. 32, sesong 5. Transcript.
  60. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. mars 2015. Besøkt 26. mars 2015. 
  61. ^ «Minecraft Revenue and Usage Statistics (2024)». Business of Apps (på engelsk). Besøkt 14. april 2024. 
  62. ^ «Minecraft Beta 1.3». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  63. ^ «Minecraft Beta 1.4». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  64. ^ «Minecraft Beta 1.4_01». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  65. ^ «Minecraft Beta 1.5». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  66. ^ «Minecraft Beta 1.6». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  67. ^ «Minecraft Beta 1.6.3». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  68. ^ «Minecraft Beta 1.6.5». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  69. ^ «Minecraft Beta 1.6.6». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  70. ^ «Minecraft Beta 1.7». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  71. ^ «Minecraft Beta 1.7.3». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  72. ^ «Minecraft Beta 1.8». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  73. ^ «Minecraft 1.0». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  74. ^ «Minecraft 1.1». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  75. ^ «Minecraft 1.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  76. ^ «Minecraft 1.2.3». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  77. ^ «Minecraft 1.2.4». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  78. ^ «Minecraft 1.2.5». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  79. ^ «Minecraft 1.3.1». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  80. ^ «Minecraft 1.3.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  81. ^ «Minecraft 1.4.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  82. ^ «Minecraft 1.4.4». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  83. ^ «Minecraft 1.4.5». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  84. ^ «Minecraft 1.4.6». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  85. ^ «Minecraft 1.4.7». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  86. ^ «Minecraft 1.5». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  87. ^ «Minecraft 1.5.1». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  88. ^ «Minecraft 1.5.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  89. ^ «Minecraft 1.6.1». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  90. ^ «Minecraft 1.6.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  91. ^ «Minecraft 1.6.4». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  92. ^ «Minecraft 1.7.2». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  93. ^ «Minecraft 1.7.3 & 1.7.4». Minecraft Update News. Arkivert fra originalen . Besøkt 4. juni 2020. 
  94. ^ «Minecraft 1.7.5». Arkivert fra originalen 2. mars 2014. Besøkt 1. mars 2014. 
  95. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. februar 2014. Besøkt 1. mars 2014. 
  96. ^ «Minecraft 1.7.9». Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 9. desember 2014. 
  97. ^ «Minecraft 1.7.10». Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 9. desember 2014. 
  98. ^ «Minecraft 1.8 - The Bountiful Update». Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 9. desember 2014. 
  99. ^ «Minecraft 1.8.1». Arkivert fra originalen 20. desember 2014. Besøkt 9. desember 2014. 
  100. ^ «Minecraft 1.8.3». Arkivert fra originalen 7. april 2015. Besøkt 13. april 2015. 
  101. ^ «Minecraft 1.8.4 Security release». Mojang. 17. april 2015. Arkivert fra originalen 17. april 2015. Besøkt 17. april 2015. 
  102. ^ «Minecraft 1.8.5 Security release». Mojang. 22. mai 2015. Arkivert fra originalen 23. mai 2015. Besøkt 22. mai 2015. 
  103. ^ «Minecraft 1.8.6». Mojang. Arkivert fra originalen 26. mai 2015. Besøkt 26. mai 2015. 
  104. ^ «Minecraft 1.10». Mojang. Arkivert fra originalen 24. august 2016. Besøkt 23. august 2016. 
  105. ^ «Woodland mansion». Minecraft Wiki (på engelsk). Arkivert fra originalen 20. april 2024. Besøkt 25. mai 2024. 
  106. ^ «Minecraft 1.11.2 Released». Minecraft.net. 20. desember 2016. Arkivert fra originalen 22. mars 2017. Besøkt 21. mars 2017. 
  107. ^ «Minecraft 1.12 Released». Minecraft.net. 20. desember 2016. Arkivert fra originalen 31. august 2018. Besøkt 21. mars 2017. 
  108. ^ «Minecraft 1.12.2 Released». Minecraft.net. 20. desember 2016. Arkivert fra originalen 31. august 2018. Besøkt 21. mars 2017. 
  109. ^ «Minecraft 1.13 Released». Minecraft.net. 20. desember 2016. Arkivert fra originalen 31. august 2018. Besøkt 21. mars 2017. 
  110. ^ «Minecraft 1.13.1 Released». Minecraft.net. 20. desember 2016. Arkivert fra originalen 31. august 2018. Besøkt 21. mars 2017. 
  111. ^ «Minecraft Java Edition 1.13.2». Minecraft.net. 22. oktober 2018. Arkivert fra originalen 1. juli 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  112. ^ «Minecraft Java Edition 1.14». Minecraft.net. 22. april 2019. Arkivert fra originalen 1. juli 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  113. ^ «Minecraft Java Edition 1.14.1». Minecraft.net (på engelsk). 13. mai 2019. Arkivert fra originalen 1. juli 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  114. ^ «Minecraft Java Edition 1.14.2». Minecraft.net (på engelsk). 27. mai 2019. Arkivert fra originalen 10. juli 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  115. ^ «Minecraft Java Edition 1.14.3». Minecraft.net (på engelsk). 24. juni 2019. Arkivert fra originalen 27. juni 2019. Besøkt 1. juli 2019. 
  116. ^ «Java Edition 1.17». Minecraft Wiki (på engelsk). Besøkt 25. mai 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]