Naar inhoud springen

Volksrepubliek Loegansk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Луганская Народная Республика
Loeganskaja Narodnaja Respoeblika
Луганська Народна Республіка
Loehanska Narodna Respoeblika
 Oekraïne 2014 – 2022
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Loehansk
Oppervlakte 8656 km²
Bevolking 1.464.039
Talen Russisch
Religie(s) Russisch-orthodox
Nat. feestdag 9 mei (Dag van de Overwinning) en 12 mei (Dag van de republiek)
Volkslied Volkslied van de Volksrepubliek Loegansk (Гимн Луганской Народной Республики)
Munteenheid Russische roebel en de Oekraïense grivna
Regering
Regeringsvorm Volksrepubliek
Staatshoofd Leonid Pasetsjnik[1]
Regeringsleider Sergey Kozlov[2][3]
Portaal  Portaalicoon   Oekraïne

De Volksrepubliek Loegansk of Loehansk (Russisch: Луганская Народная Республика, Loeganskaja Narodnaja Respoeblika) is een internationaal niet-erkende republiek van Rusland in de bezette delen van het oosten van de Oekraïense oblast Loehansk, met als hoofdstad Loehansk. De Volksrepubliek Loegansk werd op 12 mei 2014 uitgeroepen door door Rusland gesteunde paramilitairen en functioneerde aanvankelijk als een afscheidingsstaat totdat het in 2022 door Rusland werd geannexeerd. Oekraïne beschouwt de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk (die samen het voorgestelde confederatieproject Nieuw-Rusland vormen) alsmede de Republiek van de Krim als onderdeel van de 'tijdelijk bezette gebieden van Oekraïne' als gevolg van Russische militaire interventie.

Hoewel de de facto heersers over het gebied met steden zoals de hoofdstad Loehansk, Altsjevsk en Sorokyne tot 24 februari 2022 maar een derde (8656 km²) van de oblast Loehansk in handen hadden, woonde meer dan de helft van de totale bevolking (1.464.039) van de oblast in het bezette gebied. Tijdens de Russische aanvalsoorlog in 2022 werden grote steden zoals de de-facto hoofdstad Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk veroverd, waarmee bijna de gehele oblast Loehansk in handen kwam van volksrepubliek Loegansk. De Oekraïense offensieven na de zomer van 2022 luidden herovering van delen van het oblast in.

Eind september 2022 werd onder Russische bezetting een aansluitingsreferendum gehouden, wat op 5 oktober 2022 resulteerde in formele opname van de Volksrepubliek Loegansk in de Russische Federatie als een federale republiek.[4] Deze eenzijdige annexatie werd internationaal veroordeeld en niet erkend. Leider van de republiek Leonid Pasetsjnik werd aangesteld als voorlopig hoofd van de federale republiek onder dezelfde naam die al sinds 2014 gebruikt wordt.

Op 27 juni 2014 besloot de veiligheidsraad van Zuid-Ossetië de volksrepubliek Loegansk te erkennen. De president van Zuid-Ossetië, Leonid Tibilov, verklaarde tegen de media: "De bevolking van Zuid-Ossetië steunt en begroet het besluit om Donetsk en Loegansk te erkennen".[5][6][7]

In november 2014 stuurden vertegenwoordigers van het confederatieproject Nieuw-Rusland een verzoek om erkenning naar verschillende Latijns-Amerikaanse staten, zoals Cuba, Nicaragua en Venezuela. Ondanks de goede banden die Rusland onderhoudt met deze landen, heeft geen van de staten het verzoek beantwoord. Beide zelfverklaarde volksrepublieken worden internationaal erkend als deel van Oekraïens grondgebied.

Op 21 februari 2022 maakte de Russische president Vladimir Poetin in een lange toespraak aan het Russische volk bekend dat Rusland de volksrepublieken Loegansk en Donetsk voortaan zou erkennen, aansluitend werden de officiële documenten ondertekend. Deze stap van Rusland werd door de NAVO veroordeeld. Beide volksrepublieken vormden zodoende het middelpunt van de Russische invasie van Oekraïne die drie dagen na de Russische erkenning van de volksrepublieken begon.[8] Op 26 februari erkende de Georgische afscheidingsrepubliek Abchazië de volksrepubliek.[9]

Op 29 juni 2022 verklaarde Syrië de twee zelfverklaarde volksrepublieken te erkennen. Rusland verleende het regime van president Assad omvangrijke militaire steun in de Syrische Burgeroorlog.[10] Op 13 juli 2022 erkende Noord-Korea de volksrepubliek volgens Russische media.[11]

Op 5 oktober 2022 werd de Volksrepubliek Loegansk formeel opgenomen in de Russische Federatie als een federale republiek,[4] na een omstreden referendum onder Russische bezetting. Deze eenzijdige annexatie werd internationaal veroordeeld en niet erkend. Leider van de volksrepubliek, Leonid Pasetsjnik, werd aangesteld als voorlopig hoofd van de federale republiek die de facto onder de oude naam binnen de Russische Federatie zal bestaan.

Zie Oorlog in Oost-Oekraïne voor het hoofdartikel van dit onderwerp
Vernietigde gebouwen tijdens de oorlog in Oost-Oekraïne

Op 11 mei 2014 werd een referendum over het zelfbestuur gehouden, waarvan de resultaten leidden tot de onafhankelijkheid van de volksrepubliek Loegansk.[12] Het door de EU als ondemocratisch beschouwde referendum bevestigde de onafhankelijkheid van de republiek met een meerderheid van de stemmen.[13] Op 13 mei raakte de gouverneur van de zelfbenoemde republiek, Valeri Bolotov, gewond door een aanval met een machinegeweer. Op 17 mei 2014 verklaarde de procureur-generaal van Oekraïne de volksrepubliek Loegansk als een 'terroristische organisatie'.[14]

Protesten in maart 2014

Op 22 mei 2014, tijdens het partijcongres van het confederatieproject Nieuw-Rusland, besloot Loegansk zich te verenigen met de volksrepubliek Donetsk om op 24 mei de Federale Staten van Nieuw-Rusland te vormen.

De Russische president, Vladimir Poetin, tekende op 21 februari 2022 een decreet waarmee de onafhankelijkheid van volksrepubliek Loegansk werd erkend.[15] Dit wordt door andere landen niet ondersteund. De meeste landen beschouwen het uitroepen en 'erkennen' van afsplitsingen van Oekraïne juist als een schending van het Internationaal recht, de territoriale integriteit van een land en de Minsk-akkoorden.

Mensenrechten

[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2014 constateerden de Verenigde Naties een 'alarmerende verslechtering' van de mensenrechten in opstandelingengebied in het oosten van Oekraïne. De VN beschreef de toenemende wetteloosheid en documenteerde gevallen van gerichte moord, marteling en ontvoering door opstandelingen van de volksrepubliek Loegansk. De VN benadrukten ook de bedreigingen, aanvallen en ontvoeringen van journalisten en internationale waarnemers, evenals de mishandeling en aanvallen op aanhangers van de Oekraïense eenheid. In een rapport van de Verenigde Naties van 18 november 2014 over Oost-Oekraïne werd verklaard dat de volksrepubliek Loegansk zich in een toestand van 'totale instorting van de openbare orde' bevond. Het rapport meldde dat er 'nog steeds misdaden tegen de menselijkheid door de gewapende groepen werden gemeld, waaronder foltering, willekeurige en incommunicado-detentie, standrechtelijke executies, dwangarbeid, seksueel geweld, evenals de vernietiging en illegale inbeslagname van eigendommen'.[bron?][16][17][18]

Het leger van de Volksrepubliek Loegansk stond vanaf het begin onder de algehele controle van de Russische Federatie.[19] Het werd ook aangeduid als Russische proxy-troepen.[20]

Bestuurlijke indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

De volksrepubliek Loegansk kent een indeling in steden (город, gorod) en rayons (район, rajon), waarbij een deel van de steden tevens rayon is.

Sport en cultuur

[bewerken | brontekst bewerken]

Het voetbalteam van de volksrepubliek Loegansk staat op de zestiende plaats in de wereldranglijst van de Confederation of Independent Football Associations. Een voetbalwedstrijd tussen Loegansk en Donetsk werd gespeeld op 8 augustus 2015 in het Metalloergstadion in Donetsk.