Roopelude

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roopelude
Roopeludenaaras
Roopeludenaaras
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Nivelkärsäiset Hemiptera
Alalahko: Luteet Heteroptera
Heimo: Kuneluteet Miridae
Suku: Dicyphus
Laji: errans
Kaksiosainen nimi

Dicyphus errans
Wolff, 1804

Katso myös

  Roopelude Commonsissa

Roopelude (Dicyphus errans) on uudehko laji Suomen ludefaunassa. Se löytyi ensimmäisen kerran vuonna 2009 Ahvenanmaalta[1]. Se on edelleen melko harvinainen ja harvalukuinen.

Roopeluteen pituus on 4,5–5,2 mm[1]. Se muistuttaa muita Dicyphus-suvun luteita ja on hyvin hoikka ja pitkäraajainen. Peitinsiivet ovat läpikuultavat, cuneuksen ja coriumin kärjissä on selvät tummat täplät ja etuselän poikkiuurre etuselän puolivälissä kuten karvahorsmaluteellakin (D. epilobii). Takaruumis ja keskiruumiin sivut ovat mustat. Etuselän väritys vaihtelee mustasta ruskeaan, peitinsiipien kuviointi vaihtelee mustasta punaruskeaan.

Roopelude esiintyy lähes koko Euroopassa[1]. Suomesta se on löydetty Ahvenanmaalta ja muutamalta paikalta Uudeltamaalta.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roopelude elää muutamalla kasvilajilla, etenkin haisukurjenpolvella. Sitä on löydetty lisäksi tarhakurjenpolvelta, tarha-alpilta ja kurkkuyrtiltä.

Naaraat talvehtivat aikuisena ja munivat keväällä[2]. Nymfit kehittyvät aikuisiksi loppukesällä. Havaintoja Suomesta on toistaiseksi niukasti.

  1. a b c Rintala, T. & Rinne, V. 2011: Suomen luteet. 2. painos. Hyönteistarvike TIBIALE Oy, Helsinki
  2. miridae.dk