Sari la conținut

Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Membri ai Pactului de Stabilitate

Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (abreviat PSESE) a fost o instituție care viza consolidarea păcii, democrației, drepturilor omului și a economiei în țările din Europa de Sud-est din 1999 până în 2008. A fost înlocuit de Consiliul Regional de Cooperare în februarie 2008. CRC înlocuiește Pactul de Stabilitate, deoarece este mult mai la „nivel regional”, decât PS, care a fost determinat mai mult de partenerii din afară, cum ar fi UE.

Statele membre ale Pactului de Stabilitate

     members

     observeratori

     parteneri susținători

Pactul a fost creat la inițiativa Uniunii Europene la 10 iunie 1999 la Köln. Toate țările din regiune, cu excepția la Serbia și Muntenegru (atunci RF Iugoslavia) și Republica Moldova, au fost prezente la conferința de constituire. Reprezentanții din Ungaria, Bulgaria, România, Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii, toți membrii UE de atunci, OSCE, Consiliul Europei și Comisia Europeană au fost luate în considerare, de asemenea ca participanți activi.

Reprezentanții din Canada, Japonia, Organizației Națiunilor Unite, UNHCR, NATO, OCDE, Uniunea Vest-Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au fost prezenți ca mediatori.

Pactul a fost creat ulterior la escaladarea războiului din Kosovo, iar stabilitatea Kosovo a fost printre obiectivele primare.

În 2006 a fost anunțat că la începutul anului 2008, Pactul de Stabilitate ar trebui să fie urmat de unul dintr-un cadru de cooperare mai la nivel regional, Consiliului Regional de Cooperare (CRC), format din țările din regiune în sine, dar cu sprijinul continuu și sfaturi de la comunitatea internațională. Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est ar trebui să joace un rol important în acest proces. Ultima reuniune a PSESE a avut loc la 28 februarie 2008, în Sofia, Bulgaria, atunci când acesta a fost urmat de către Consiliul Regional de Cooperare.[1]

  1. ^ „B92 - News - Politics - Jeremić: Support for independence shameful”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]