Hopp til innhold

Golgata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
På stedet som tradisjonelt er antatt å være Golgata, der Jesus ifølge kristen tro ble korsfestet, har «Den hellige gravs kirke» («Oppstandelseskirken») vært pilegrimsmål siden 300-tallet.
Et alternativt sted for Golgatas beliggenhet er øst for Jerusalem

Golgata er den norske navneformen for stedet i Jerusalem der Jesus Kristus ble korsfestet ifølge de fire evangeliene i Bibelen.

Navnet kommer fra det arameiske Gûlgaltâ, mens det på latin kalles Calvaria. På gresk brukes navnet Κρανιου Τοπος (Kraniou Topos). Alle stedsnavnene betyr «hodeskalle», og det antas at navnet viser til en naturformasjon som ligner en hodeskalle, at det ble benyttet som henrettelsesplass, og/eller at det var et sted med en ansamling av hodeskaller.

Golgata lå på Jesu tid et sted like utenfor Jerusalems daværende bymur. Det anses som ganske sikkert at dette stedet er der Den hellige gravs kirke i det kristne kvarter.

Senere legendedannelse fremhever Golgata som verdens midtpunkt, hvor inngangen til jordens indre finnes, og hvor Adam er begravet (jamfør visse jødiske og kristne tradisjoner, hvor navnet hovedskallen hentyder til Adams kranie).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]