Hoe bewegen medewerkers in de ggz zich qua werkuren? Wie kiest ervoor om meer te werken, en wie juist minder? 💡
In een nieuwe longread van Centraal Bureau voor de Statistiek en Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) ontdek je hoe werkuren in zorg en welzijn veranderen, welke patronen zichtbaar zijn tussen 2021 en 2023, en hoe deze inzichten kunnen bijdragen aan oplossingen voor de sector.
Wat valt op?
📌 Werknemers in zorg en welzijn veranderden hun arbeidsduur het meest in de richting van een deeltijdbaan tussen 24 en 28 uur.
📌 Het grootste deel van de werknemers in zorg en welzijn (50,9 procent) werkte na twee jaar evenveel uren in zorg en welzijn. 16,2 procent van de werknemers is na twee jaar meer uren gaan werken in zorg en welzijn, en 13,8 procent is juist minder uren gaan werken.
📌 Bij een kortere arbeidsduur (minder dan 20 uur) en bij een arbeidsduur van 20 tot 32 uur is leeftijd relevant: het aandeel werknemers dat meer uren is gaan werken is groter bij de jongste groep werknemers jonger dan 25 jaar en kleiner bij de oudste groep werknemers van 55 jaar en ouder.
📌 Bij een arbeidsduur van 32 uur of meer is het patroon anders: veel werknemers zijn minder uren gaan werken, en dat geldt voor alle leeftijdsklassen.
Lees de longread 👉 https://lnkd.in/erXghEjw