Kan man komme fra Skive til Indien via at badekar fra Karup Å? Ja! Ifølge erhvervsminister Morten Bødskov. Han lagde (vand)vejen forbi i dag til årets havnekonference arrangeret af Danish Shipbrokers and Port Operators, Danske Havne, Dansk Metal og Dansk Industri. Pointen med badekarret – udover at være et barndomsminde – var, at I Danmark er havet og vandet allestedsnærværende. Vandvejene er Danmarks motorvej til resten af verden, både i dag og også historisk har havnene haft en afgørende rolle. En rolle der bl.a. kan aflæses i gadenavnene, i arkitekturen og i dag i blandt andet den store udskibning af vindmøller som sætter sit præg både on shore og off shore. Den aktivitet og vækst skal fortsætte, og det var omdrejningspunktet for konferencen i dag, der byggede oven på havnepartnerskabets anbefalinger: https://lnkd.in/dUAGz9yC Nye anbefalinger skal sætte kursen for fremtidens erhvervshavne i Danmark | Erhvervsministeriet Betydningen af havnene var helt klar hos Bødskov, de har højeste prioritet og betydning for bl.a. den grønne omstilling og at sikre en god position i den konkurrence. Men der mangler investeringsvillighed ifølge Bødskov. Til gengæld for en sådan lovede ministeren mindre bøvl og bureaukrati samt hurtigere sagsbehandling. Blandt initiativerne fra erhvervsministeren er bl.a. et ”one-point-entry”, hvor investorer får en og samme person dedikeret til at vise dem investeringsmuligheder og hjælpe dem igennem diverse myndighedsgodkendelser. Tak for en rigtig god dag i den altid smukke fællessal, som Peter Juel-Jensen var vært for.
DI Transport
Politiske organisationer
København, Hovedstaden 3.598 følgere
Vi binder Danmark sammen.
Om os
DI Transport er et branchefælleskab i Dansk Industri, der samler transportbranchen. Vi understøtter DI’s arbejde for at sikre de bedste rammevilkår for transport af personer og gods samt et effektivt samspil mellem transportformerne, effektive trafikknudepunkter samt en infrastruktur i verdensklasse.
- Websted
-
https://www.danskindustri.dk/brancher/di-transport/om-di-transport/
Eksternt link til DI Transport
- Branche
- Politiske organisationer
- Virksomhedsstørrelse
- 2-10 medarbejdere
- Hovedkvarter
- København, Hovedstaden
Opdateringer
-
Grundidéen med EU er et effektivt indre marked, og centralt for det er selvfølgelig transport. En lille delegation fra DI Transport drog denne uge til Bruxelles, hvor vi bl.a. havde møde med direktør for landtransport i DG Move Kristian Schmidt. DG Move er Europakommissionens generaldirektorat for mobilitet og transport. Hvis kendskabet til EU’s institutioner trænger til en opfriskning, så har Generaldirektoraterne i Europa-Kommissionen ansvar for at udvikle og gennemføre EU's politik, love og støtteprogrammer. På mødet var vi enige om, at simple regler, der sætter ens standarder på tværs af EU, er den rette vej at gå, køre, flyve, sejle og alt der i mellem! Det er effektivt, og det skaber ens konkurrencevilkår for alle. Selvom Danmark er et lille land målt på m2, så har vi en helt central placering som bl.a. transitland for varer i EU, derfor fylder vi en del, når der skal ses på gode, smidige løsninger for transport på tværs af grænser. Med på mødet var også eronika Sarik og Josef Dobbelbauer online – tak for jeres tid!
-
Har I helt styr på, hvad ESRS-emner, GAP- og dobbeltvæsentlighedsanalyse betyder? Det er begreber, der skal tages stilling til, når virksomheder laver ESG-rapportering. For mange virksomheder er det en større opgave, som vi ser, at flere og flere virksomheder bliver omfattet af. ATL - Transportens Arbejdsgivere og DI Transport har derfor, med hjælp fra DI Ledelse og Virksomhedsudvikling og Ramboll Management Consulting, udviklet Transportens ESG-kit for vores medlemmer. Værktøjet er specifikt målrettet transportbranchen og giver en trin-for-trin guide til jeres ESG-rapportering med skabeloner, viden og eksempler. Det er både til jer, som er underlagt lovkrav om rapportering og til jer, som ønsker at være på forkant – uanset jeres virksomheds størrelse. For at komme godt i gang og lære værktøjet bedre at kende kan I deltage i ATL’s intro-webinar til Transportens ESG-kit den 10. december: https://lnkd.in/d9-EM_RW https://lnkd.in/dHPwBrjm
-
Som en del af arbejdet er vi i DI Transport selvfølgelig også orienteret mod Europa, da transport i sin natur er grænseoverskridende og i øvrigt også er præget af meget regulering fra EU, både inden for vejgods, shipping, havnevirksomheder, bane og luftfart. Denne uge har Andreas Vemgaard Sørensen fra DI Transport og Morten Bøjesen fra ATL - Transportens Arbejdsgivere været i Montenegro for at deltage i et møde med the Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement (CORTE), hvor de diskuterede takografer. Formentligt ikke noget der holder de fleste af jer vågne om natten, men en hel uomgængelig gadget for lastbilchauffører på langtur. Temaet for mødet var den nye intelligente takograf, Tachograf G2V2, der bl.a. måler køre og hviletider for lastbilchauffører. Fra d. 18. august 2025 bliver det nemlig et EU krav for køretøjer, der kører internationalt, at have installeret en G2V2 takograf, hvilket betyder, at mange virksomheder skal være sikre på, at de har den rigtige takograf i lastbilen. Det var en spændende mulighed for DI Transport og ATL at lære mere om teknologien og udveksle erfaringer med andre internationale aktører i vejtransporten.
-
Vi kommer tættere på grøn luftfart! 🌱 ✈️ I dag blev der underskrevet en historisk samarbejdsaftale mellem Mads Brandstrup Nielsen fra SAS, Maria Skotte fra Københavns Lufthavn, Niels Hemmingsen fra Aalborg Lufthavn og Copenhagen Infrastructure Partners om at fremme dansk produktion af bæredygtigt flybrændstof. Danskerne vil gerne flyve, og danskerne har en berettiget forventning om, at flyveturen bliver grønnere og grønnere. Det vil vi gerne levere på, men lige nu kan markedet bare ikke klare det alene. Der er for stor afstand mellem producenterne og aftagerne. Der er for meget risiko hos begge parter, og det er hverken rimeligt eller økonomisk fornuftigt, at én af parterne skal påtage sig al den her risiko alene. Hvis det skulle ske, så ville prisen på det bæredygtige brændstof blive alt for højt for at absorbere risikoen. Og det vil i sidste ende komme passagerne til last, fordi billetprisen vil blive så høj, at den ikke ville være til at betale. Aktørerne i hele værdikæden står derfor sammen om et fælles budskab til regeringen og Folketinget: Vi har brug for hjælp til at få produktionen i gang. Ligesom staten understøttede vindmølleindustrien, så må staten også hjælpe bæredygtigt flybrændstof i gang. Det er afgørende for, at Danmark bliver en frontløber, når det kommer til grøn luftfart. I DI Transport og Brancheforeningen Dansk Luftfart glæder vi os over partnerskabet og ser frem til at følge udviklingen.
-
Hvordan kan man påvirke medarbejdernes transportvaner i en grønnere retning? Det er spørgsmålet som optager flere og flere virksomheder. Men hvorfor dog det? Jo, nogle mangler parkeringspladser til medarbejderne, mens andre har vokseværk og skal bruge parkeringsarealerne til at bygge ud. Nogle virksomheder arbejder med transport, som en del af ESG afrapporteringen, mens andre bruger grønne mobilitetsmuligheder til at tiltrække de rette medarbejdere. I onsdags cyklede Lise Bjørg Pedersen fra DI Transport ud til Ambu A/S i Ballerup for at høre mere om de forskellige indsatser, som skal få flere medarbejder til at vælge cyklen, toget eller bussen. Her har de indført ’stationscykler’ som medarbejderne kan bruge til og fra stationen. Derudover er der gode badeforhold, tørreskabe til vådt tøj, og en håndklædeservice, så medarbejderne slipper for at tage håndklæder med hjemmefra. Hos både Artelia Denmark i Gladsaxe og Ambu i Ballerup har der det sidste halve år været særlig stor fokus på at gøre medarbejderne mere bevidste om deres transportvalg, og øge kendskabet til de tilgængelige faciliteter som støtter en grøn transportkultur. Det er vigtigt at forankre grønne transportformer i organisationen, så dialogen om medarbejdernes transportvaner fortsætter. Hos Ambu har det ført til, at der er blevet nedsat et udvalg om grøn mobilitet, og hos Atelia er det blevet en del af rekruttering- og onboardingprocessen at gå i dialog med nye medarbejdere om mulighederne for grøn transport til og fra arbejde. I DI Transport mener vi, at der kan gøres endnu mere for at støtte grønne transportvaner. Eksempelvis ser vi en stor gevinst ved at fjerne beskatningen på arbejdsgiverbetalte cykler. Vi ved, at arbejdspladserne spiller en stor rolle, når medarbejderne skal vælge om de skal tage bilen, cyklen eller bussen på arbejde. Derfor er det vigtigt, at virksomheder som Ambu og Atelia går forrest og fremmer grøn mobilitet gennem langsigtede indsatser i arbejdskulturen.
-
Havnen i Vordingborg er et rigtig godt eksempel på, hvordan der kan være plads til både boliger og erhverv. Og det er en vigtigt balance at ramme, for erhvervshavnene er afgørende for Danmarks eksport og import. Desværre ser vi flere steder, at kommuner fortrænger havnene til fordel for byudvikling. Dog er flere boliger med havudsigt er ikke altid det bedste for resten af Danmark. DI Transports Mona Hyldgaard Møller og Jesper Sebbelin (FICS), der også udgør Danske Shipping- og Havnevirksomheder Danish Shipbrokers and Port Operators, besøgte denne uge Vordingborg Havn. Havnen er bl.a. interessant, fordi den er strategisk placeret midtvejs på ruten til Femern Bælt og tæt på Tyskland, og udgør derfor et vigtigt knudepunkt for den kritiske infrastruktur som transporten er. Under besøget præsenterede Christina Hedemark Jensen fra Krinak (Holger Kristiansen's Eftf., Nakskov) virksomhedens aktiviteter og deres store engagement i lokalområdet på Sydsjælland og Lolland-Falster. Havnedirektør Jan-Jaap Cramer og bestyrelsesformand Daniel Irvold fra Port of Vordingborg viste rundt og delte deres visioner for havnen, herunder deres planer for udvidelser og nye initiativer. De mange muligheder, som havnen skaber for regionen, stod tydeligt frem. Helene Urth fra Business Vordingborg delte de mange spændende initiativer, der er i gang i Vordingborg Kommune. Det glæder os at se, at Vordingborg Havn prioriteres og oplever imponerende vækst og udvikling.
-
Ved du hvad de nye godskørselsregler betyder for din virksomhed? Og er du klar over, at landdistriktsudspillet faktisk også involverer transportbranchen? Du kan finde svarene i DI Transports blogindlæg, hvor vi analyserer og kommenterer de vigtigste dagsordener for transportbranchen. Du kan finde indlæggene her https://lnkd.in/diE4R6Py, men du kan også tillade dig selv den luksus at få dem sendt, når vi udsender nye https://lnkd.in/dpHR8HzA Lige nu kan du bl.a. blive klogere på: 🚚 Lovforslaget om godskørsel: Få indsigt i, hvordan det vil mindske kravene til transportledere, men også skabe usikkerhed for chaufførvikarvirksomheder https://lnkd.in/dWavVKhC 🌍 Transportsektorens rolle i EU: Læs om vigtigheden af at modernisere gamle regler, der hindrer effektiv transport og digitalisering https://lnkd.in/dBUNi-et 🌱 Anbefalinger fra Havnepartnerskabet: Få viden om, hvordan danske havne kan spille en central rolle i den grønne omstilling https://lnkd.in/dPXqXssk 🚌 Landdistriktsudspillet: Læs om hvordan regeringens forslag til styrkelse af mobiliteten i landdistrikterne kan føre til forringede kollektive transportmuligheder fremfor reelle forbedringer. https://lnkd.in/dRC-YfnB
-
Tag godt i mod Tonny Lacomble Nielsen. Han er ny i vores sekretariat, men bestemt ikke ny i trafikken. Tonny har en solid baggrund og indsigt i transportbranchen med erfaring fra bl.a. DSB, Movia og Vejdirektoratet. Foruden kollektiv transport vil Tonny have særligt have fokus på jernbanen og sammenhæng på tværs af transportnetværk. Og at han er en entusiastisk banemand, skal der ikke herske tvivl om. Udover mange års indsatser omkring erhvervsrejser på skinner, pendler han også hver dag med toget fra Helsingør.
-
I DI arbejder vi hårdt for at reducere de administrative byrder, som kan fjerne fokus fra virksomhedernes kerneforretning. Som udgangspunkt er det derfor glædeligt, når transportminister Thomas Danielsen vil fjerne knap 40 pct. af alle hovedlove på transportområdet. Det vækker dog bekymring hos transportbranchen, da mange regler er nødvendige – eksempelvis står kravet om varebilstilladelser til at blive fjernet. En regel som blev indført, fordi varebilskørsel var det vilde vest. Måske er ikke alle 40 pct. af lovene forældede og overflødelige. Der er i stedet plads til forbedring gennem en mere effektiv forvaltning ved at udnytte de digitaliseringsmuligheder, som der også anvendes i andre brancher. Det er for eksempel uhensigtsmæssigt at køretilladelser til lastbiler stadig skal være i lastbilerne i fysisk form. Læs Karsten Lauritzens analyse af den politiske sæson her: https://lnkd.in/d7cYnfB6 Du kan også læse mere om hvad lovprogrammet betyder for de forskellige områder af transportbranchen i DI Transport’s blogindlæg, hvor vi har gået lovprogrammet efter i sømmene. https://lnkd.in/diE4R6Py