Nye #energiteknologier: Hvordan går det med geotermien i Danmark?
Jeg er så heldig, at min hverdag er fyldt med #samarbejde, #udvikling og #strategi indenfor energiteknologier i Danmark. Og når vi taler om grøn omstilling og energiteknologiske løsninger, så falder samtalen oftest på de velkendte og succesfulde energiteknologiske løsninger som for eksempel #vindenergi, #sol og #biomasse. Det er fantastisk og det skal vi blive ved at tale om, for vi skal have #meget #mere #vedvarende #energi ud i vores energisystem og forbrug.
Men hvad med de mindre kendte energiteknologier? Hvad vil fremtiden mon byde på af spændende løsninger i det nye integrerede energisystem på vores rejse mod 2030 og ikke mindst 2050? Fra mit arbejde med innovation i Danmarks energiklynge, så tror jeg på, at vi skal have hjælp fra mange energiteknologier for at løse alle vores klimaudfordringer i verden.
Lidt ligesom "mange bække små..."
Jeg har besluttet mig for at udforske nye energiteknologiske løsninger, der måske ikke fylder så meget - endnu.
Søren Skjold Andersen direktør i den danske virksomhed GeoDrilling er nyt medlem i Energy Cluster Denmarks bestyrelse. Han arbejder med geotermiske boringer, termonet og meget andet under jorden – et teknologisk område, der ikke fylder ret meget i energiklyngens portefølje, men som ifølge Søren står overfor et paradigmeskifte. Derfor var det oplagt at begynde min række af samtaler om nye energiteknologier i Danmark med Søren.
For selvom geotermi ikke ligefrem er nyt, så er potentialet stort, fortæller han – og det kan blive en af de afgørende brikker i puslespillet, der handler om vores fremtidige energisystem. Ligesom vi gjorde med vindmøllerne, kan vi med geotermi tage et kollektivt skridt fremad mod mere stabil, vedvarende energi.
Som Søren Skjold Andersen siger det: "Vi skal have aflivet historien om, at geotermi er en teknologi, der kun kan laves få steder. Det kan laves overalt."
Geotermi er i virkeligheden ikke en helt ny energiteknologi. Vidste du for eksempel, at Thisted Varmeforsyning i dag driver et geotermisk anlæg, der blev sat i drift allerede i 1984?
Men geotermi er blevet aktuel igen og kan spille en vigtig brik i fremtidens energisystem sammen med fjernvarmen eller i område, hvor fjernvarmen kan være svær at udrulle i mindre lokale områder. Jeg tror også, at geotermi kan have potentiale som eksportvare.
Hvis du er blevet nysgerrig på #geotermi, så læs videre i min blog i Ingeniøren. Jeg synes, snakken med Søren er alt andet end overfladisk – vi kommer godt i dybden:
https://lnkd.in/dahK7RJd
(skynd dig - der er fri adgang til bloggen via linket de næste to dage)
Har du ideer til, hvilke andre typer af energiteknologikske løsninger, vi skal undersøge? Skriv her i kommentarfeltet eller send mig en mail på gna@energycluster.dk
Du kan også altid læse om vores spændende innovationsprojekter i energiklyngen på www.energycluster.dk