România arată foarte diferit față de acum un an, beneficiind astăzi de un mediu mai curat, o mentalitate axată pe reciclare și obiceiuri ecologice care susțin parcursul spre o țară sustenabilă. În prezent, 98% dintre români sunt familiarizați cu Sistemul de Garanție-Returnare, iar 90% au returnat ambalaje cel puțin o dată. În primul an de funcționare, s-au colectat peste 3 miliarde de ambalaje, evidențiind impactul semnificativ pe care RetuRO l-a avut asupra societății. Pentru aceste realizări, RetuRO a fost recent premiată pentru „Cel mai mare proiect de economie circulară din România” de către Financial Intelligence și a primit titlul de „Business Champion” din partea Business Review, în semn de recunoaștere a contribuției la dezvoltarea economiei circulare naționale. Ioana Ciobotariu, B2C Marketing Manager și Anca Marinescu, Manager Comunicare și Corporate Affairs în cadrul RetuRO, au punctat contribuția SGR la schimbarea de obiceiuri și la redefinirea modului în care noi ca societate ne raportăm la mediul în care trăim. Aceste distincții ne confirmă direcția corectă și ne motivează să continuăm misiunea de a sprijini tranziția României către o economie circulară. Mulțumim partenerilor, autorităților și milioanelor de români care participă activ la acest progres. Implicarea fiecăruia rămâne esențială pentru succesul pe termen lung al Sistemului de Garanție-Returnare. #SistemuldeGarantieReturnare #EconomieCirculara #Sustenabilitate
RetuRO SGR
Fabricația de ambalaje și recipiente
București, România, Bucharest 5.311 adepți
SGR este cel mai mare proiect de economie circulară din România. Urmărește pagina RetuRO pentru ultimele noutăți.
Despre noi
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Misiunea RetuRO este de a implementa cel mai mare proiect de economie circulară al României - sistemul de garanție-returnare. RetuRO, administratorul SGR, va asigura transparență asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
- Site web
-
https://portal.returosgr.ro/
Link extern pentru RetuRO SGR
- Sector de activitate
- Fabricația de ambalaje și recipiente
- Dimensiunea companiei
- 11-50 de angajați
- Sediu
- București, România, Bucharest
- Tip
- Non-profit
Locații
-
Principal
Bd. Dimitrie Pompeiu 4-6
Globalworth Campus A, et. 6, 020337
București, România, Bucharest, RO
Angajați la RetuRO SGR
Actualizări
-
La un an de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România, conferința Digi24 „Cum a schimbat Sistemul de Garanție-Returnare peisajul economic românesc?” a oferit un cadru valoros pentru a analiza progresul, impactul și direcțiile strategice viitoare ale sistemului. Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager RetuRO, și reprezentanți din industrie și organizații de mediu au discutat transformările generate de SGR în plan economic, ecologic și social. Participanții au evaluat modul în care piața s-a adaptat la noul sistem, factorii care au contribuit la succes, provocările întâmpinate de parteneri și strategiile necesare pentru consolidarea rezultatelor pe termen lung. „Sistemul de Garanție-Returnare ne-a arătat tuturor puterea parteneriatului în atingerea unui obiectiv. În primul rând, parteneriatul cu cetățenii, care s-au implicat și au adoptat Sistemul de Garanție-Returnare pentru a contribui la un mediu mai curat și la o utilizare mai responsabilă a resurselor. Nouă din zece români au folosit sistemul, iar șase din zece returnează în mod frecvent ambalajele SGR. Datorită implicării românilor avem astăzi peste 3 miliarde de ambalaje colectate, rezultând peste 200.000 de tone de materiale direcționate spre reciclare. Apoi, vorbim de parteneriatul solid între toți actorii implicați din industrie și autorități, alături de RetuRO, administratorul sistemului, care a făcut posibilă îmbunătățirea permanetă prin identificarea de soluții pentru a depăși dificultățile și provocările de început, inerente pentru un proiect de o asemenea complexitate”, a punctat Anca Marinescu. Discuțiile au subliniat totodată prioritățile pe care Sistemul de Garanție-Returnare se va concentra în continuare: extinderea infrastructurii în zonele rurale, integrarea micilor comercianți în sistem și continuarea eforturilor de informare a consumatorilor și a tuturor părților implicate pentru a maximiza impactul pozitiv.
-
Primul an de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare a fost o etapă firească de testare și ajustare, a explicat Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager RetuRO, în cadrul conferinței Green Report „Managementul deșeurilor. SGR la un an de la implementare”. În această perioadă, eforturile RetuRO s-au concentrat pe implementarea sistemului la nivel național, dezvoltarea infrastructurii logistice și atragerea comercianților și consumatorilor în sistem. „Având în vedere complexitatea sistemului și cunoscând și experiența altor țări care au adoptat un astfel de program, am fost conștienți de faptul că nu va fi perfect din prima zi și că vom avea nevoie de timp pentru a calibra procesele. Am învățat mult în acest an și am îmbunătățit constant sistemul, bazându-ne pe feedback-ul primit de la toți actorii implicați”, a declarat Anca Marinescu. Anca a subliniat contribuția importantă încă din primele zile a marilor retaileri, care au oferit stabilitate prin implementarea rapidă a punctelor de colectare în zonele urbane, precum și progresul înregistrat prin extinderea colaborărilor cu sectorul HoReCa. Creșterea constantă a ratelor de colectare, care au depășit media de 80% în ultimele trei luni, reflectă impactul acestor eforturi și potențialul de dezvoltare al sistemului. Pentru 2025, principalele direcții de acțiune includ eficientizarea proceselor, extinderea infrastructurii de colectare în zonele rurale prin integrarea micilor comercianți în sistem, alături de continuarea eforturilor de informare a publicului. Aceste aspecte sunt esențiale pentru consolidarea succesului pe termen lung al SGR și vor rămâne prioritățile RetuRO în perioada următoare.
-
În decurs de un an, RetuRO a transformat Sistemul de Garanție-Returnare dintr-un plan ambițios într-un proiect funcțional la nivel național. Implementarea cu succes a sistemului a fost posibilă datorită unei echipe dedicate, care a demonstrat că orice provocare poate fi depășită prin viziune și colaborare. În 2022, am pornit cu un singur angajat. Astăzi, echipa noastră numără peste 800 de membri, uniți de o misiune comună: să creeze un sistem eficient, capabil să sprijine tranziția României spre o economie circulară. La sediul central RetuRO, am pus bazele SGR prin proiectarea infrastructurii logistice, atragerea finanțării necesare, coordonarea parteneriatelor, dezvoltarea unui sistem IT care susține operațiunile la nivel național și menținerea unei comunicări transparente cu partenerii și publicul pe parcursul fiecărei etape. Fiecare departament – financiar, operațiuni, IT, juridic, marketing și resurse umane – a jucat un rol esențial în atingerea obiectivelor, aducând expertiză și soluții concrete pentru a transforma această idee într-un model funcțional. Suntem recunoscători pentru contribuția fiecărui membru al echipei pentru energia și pasiunea cu care s-a implicat. Împreună, contribuim la viitorul mai curat și mai verde al României!
-
🎉 Astăzi, 30 noiembrie, celebrăm 1 an de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România! În doar 12 luni, am demonstrat că o viziune îndrăzneață poate deveni realitate atunci când cetățenii, mediul de afaceri și autoritățile își unesc forțele pentru un obiectiv comun. Împreună, am realizat progrese semnificative, care aduc România mai aproape de o economie circulară: ✅ Peste 3 miliarde de ambalaje returnate ✅ Peste 200.000 de tone de ambalaje predate către reciclatori ✅ Obiceiuri deja formate: 6 din 10 români returnează ambalaje în mod regulat ✅ Rate lunare de colectare record, de peste 80%, în septembrie și octombrie ✅ O infrastructură eficientă, cu 7 centre regionale RetuRO operaționale și o capacitate anuală de procesare de 7 miliarde de ambalaje ✅ Peste 800 de joburi verzi create la nivel național Aceste rezultate ne confirmă că suntem pe drumul cel bun și ne inspiră să ne propunem obiective tot mai ambițioase. Mulțumim fiecărui consumator, producător, comerciant și partener care ni s-a alăturat în #HORAReciclării și a contribuit la acest succes! Împreună facem țara mai curată.
-
La conferința „Planul de business al României în 2025”, organizată de CES București împreună cu Ziarul Financiar, Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager RetuRO, a adus în prim-plan realizările cheie ale Sistemului de Garanție-Returnare din 2024 și direcțiile strategice pentru viitor. „În 2024, RetuRO a investit 60 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii Sistemului de Garanție-Returnare la nivel național. Aceste investiții au permis deschiderea a șapte centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor SGR colectate și ne propunem să extindem această rețea cu alte două centre în 2025, la Oradea și Constanța. Rata de colectare de 84% pe care am înregistrat-o în octombrie demonstrează succesul acestui sistem și încrederea consumatorilor în proiect”, a punctat Anca Marinescu, Corporate Affairs & Communication Manager RetuRO. Pe lângă cele peste 3 miliarde de ambalaje SGR colectate, succesul Sistemului de Garanție-Returnare în primul an de funcționare se traduce, totodată, prin impactul și valoarea adăugată creată în economie, fie că vorbim despre efectul pozitiv asupra industriei de reciclare, care creează oportunități de noi investiții și dezvoltare, asupra sectoarelor de transport și logistică, crearea de 800 de locuri de muncă verzi în cadrul RetuRO, fie că recunoaștem pasul important pe care implementarea SGR îl reprezintă pentru consolidarea economiei circulare în România. În cadrul panelului, Anca a subliniat rolul important pe care l-a jucat cadrul legislativ solid în succesul SGR de până acum, dar și nevoia de adaptare continuă pentru a susține dezvoltarea sistemului și eficientizarea acestuia.
-
Mulțumim Raluca Fiser pentru invitația de a participa la podcastul Green Report! Într-o discuție deschisă, Gemma Webb, CEO RetuRO, a povestit despre provocările și reușitele din primul an al Sistemului de Garanție-Returnare, precum și despre planurile de dezvoltare și obiectivele stabilite pentru 2025. 🎧 Episodul integral este disponibil aici:
Bilanțul primului an de SGR | Green Report Podcast | Invitat: Gemma Webb
https://www.youtube.com/
-
La People Empowering Business Forum & Awards, Ilona Lixandru, HR Director RetuRO, a evidențiat în cadrul unui panel de discuții o serie de factori esențiali pentru crearea unui mediu de lucru sănătos, în care echipa se simte motivată să contribuie la obiectivele companiei. „E important ca fiecare angajat să-și poată recunoaște propriile valori în valorile companiei. În același timp, echipa de management trebuie să fie aliniată în ceea ce privește strategia, obiectivele și valorile companiei. În cei 20 de ani de experiență, am constatat că o altă componentă esențială este coerența dintre vorbe și fapte, alături de recunoașterea meritelor și grija pentru cel de lângă tine.” – Ilona Lixandru, HR Director, RetuRO. Tot în cadrul evenimentului, Ilona a avut ocazia de a mulțumi în numele întregii companii colegilor din departamentul de HR pentru contribuția lor din ultimul an la succesul organizației, oferindu-le premiul de „Outstanding HR Performance” . Echipa RetuRO a crescut de la 9 membri în aprilie 2023, la peste 800 în întreaga țară, o evoluție care confirmă munca intensă a tuturor și care a fost esențială pentru progresul Sistemului de Garanție-Returnare în România.
-
La RetuRO, am înțeles încă de la început că succesul Sistemului de Garanție-Returnare se bazează pe o colaborare eficientă între jucători din diferite industrii, care își asumă împreună responsabilitatea pentru un mediu mai curat. Pentru a cultiva puterea colaborării, am creat o echipă dedicată de Customer Experience, menită să inspire încredere miilor de producători și parteneri care fac parte din sistem, să ofere soluții și răspunsuri celor 80.000 de comercianți, și, mai ales, să sprijine toate părțile implicate să-și îndeplinească rolul cu succes. Am dezvoltat o platformă care integrează soluții bazate pe AI și servicii de live chat, asigurând răspunsuri rapide și eficiente la nevoile partenerilor noștri și am simplificat procesele, pentru a asigura experiențe clare și accesibile fiecărei persoane interesate. Echipa condusă de colega noastră Oana Aftenii, Customer Service Team Leader, a țintit excelența și suntem onorați și mândri să anunțăm că aceste eforturi au fost recunoscute cu premiul „Best Customer Experience”, în cadrul International CX Awards 2024. 🏆 Așa cum a subliniat Gemma Webb, CEO RetuRO: „Misiunea noastră a fost mai mult decât logistică. A fost despre a câștiga încrederea, a construi parteneriate și a susține milioane de oameni – consumatori, retaileri și producători – să contribuie la un viitor mai curat și mai verde.” Mulțumim echipei noastre și tuturor celor care ne sunt alături în această călătorie! 🌱
-
Rezultatele și impactul Sistemului de Garanție-Returnare în primul an de funcționare au fost recunoscute în cadrul Galei ZF cu premiul special pentru „Inițiativa de a face România mai responsabilă și mai curată”. „De la o viziune și un plan pe care s-a dezbătut mult și intens, am ajuns, iată, să vorbim astăzi despre cel mai mare proiect de economie circulară din România. Sistemul de Garanție-Returnare a devenit o realitate, producând rezultate la care puțini se așteptau și pe care le putem cuantifica în cifre. Astăzi avem 7 centre de numărare și sortare și o echipă formată din peste 800 de angajați. Rata de colectare a fost de peste 80% în ultimele luni și sunt aproape 3 miliarde de ambalaje returnate în sistem anul acesta. Dar cel mai important rezultat al Sistemului de Garanție-Returnare este mediul mai curat, pe care îl vedem cu toții, și faptul că suntem mai responsabili, mai conștienți de importanța reutilizării resurselor”, a punctat Catalina Marga, Chief Financial Officer RetuRO, pe scena Galei anuale ZF. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la succesul acestui proiect! Mulțumim, Ziarul Financiar, pentru apreciere!