De mooiste dierentuinen in Duitsland
Dierentuinen in Duitsland zijn een populaire bestemming voor een dagje uit. Of het nou gaat om Pinguïns, ijsberen-baby’s, leeuwenwelpen of groepen apen. Laten we eens een kijkje nemen bij de dierlijke sterren.
Berliner Zoo
De oudste dierentuin van Duitsland is de Zoo Berlin. Het park kreeg internationale bekendheid in 2006 met de geboorte van de ijsberen-baby Knut. Op dit moment voert het gorillameisje Tilla de lijst van schattigste dieren aan. Ze is de eerste gorilla-nakomeling sinds zestien jaar. De kleine dame geniet van de uitgebreide knuffels van haar moeder Bibi, voordat ze binnenkort voor het publiek te zien is. Als je hier in Berlijn bent, mag je in geen geval een bezoek aan de reuzenpanda’s missen. Het zijn de enige die in Duitsland leven en ook zij zijn schattig om te zien.
Tierpark Berlin
In de buurt van Alexanderplatz ligt Tierpark Berlin. Het is met een oppervlakte van 160 hectaren de grootste dierentuin van Europa. Hier leven 10.994 dieren en 667 verschillende soorten. Vooral voor het fokken van de Afrikaanse olifant ondervindt het park veel erkenning. Sinds 2020 is het nieuwe regenwoudhuis geopend met o.a. tijgers en krokodillen. Alleen naar binnen gaan als je durft!
Hagenbecks Tierpark in Hamburg
Waarschijnlijk bestaat er geen Hamburger, die niet tenminste één maal in zijn leven door Hagenbecks Tierpark is gelopen. Langs de pinguïns en ijsberen, de bavianen en het tropische aquarium dat uitnodigt voor een expeditie door exotische leefomgevingen. Een bezoek aan de grande dame van de dierentuin, de orang-oetan Bella is eigenlijk een verplicht nummer.
Met een leeftijd van 60 jaar is ze volgens de beheerders van het park de oudste Sumatraanse orang-oetan ter wereld en krijgt ze daarom zelfs een melding in het Guinness book of records dat in september 2021 verschijnt. Net zo indrukwekkend als haar leeftijd zijn haar kwaliteiten als adoptiemoeder: Met enorme toewijding verzorgt ze op dit moment orang-oetan-baby Berani, die op 13 september 2020 in Hagenbecks Tierpark te Hamburg is geboren.
Zoologischer Stadtgarten Karlsruhe
Er zijn nakomelingen geboren bij de stokstaartjes. Reden genoeg, om de Zoologischer Stadtgarten Karlsruhe te bezoeken. Midden in de stad ligt de groene oase van de dierentuin naast de parkeergarage van het congrescentrum. Kleine en grote dieren uit de hele wereld leven hier en tevens vind je een bestand aan historische bomen, thematische showtuinen en waterpartijen.
Kölner Zoo: een van de mooiste dierentuinen in Duitsland
In de Zoologischen Garten Köln zijn maar liefst 10.000 dieren ondergebracht in ruime binnen- en buitenverblijven. Hier is één van de grootste olifantenverblijven van Europa dat al 150 jaar bestaat. Tegenwordig leven er 13 Aziatische olifanten in een natuurlijk familieverband. Wie de nijlpaarden en nijlkrokodillen wil groeten kan terecht in het Hippodrom in de natuur van het Afrikaanse continent.
Leipziger Zoo: een van de mooiste dierentuinen in Duitsland
Eén van de dierentuinen met de meeste diersoorten in Europa is de Leipziger Zoo. Het innovatieve concept van de zoo combineert het op verantwoorde wijze houden van de dieren met een bijzondere belevenis voor de bezoekers. Een goed voorbeeld is het wereldwijd unieke mensapen-verblijf Pongoland. Hier leven ondermeer chimpansees, bonobo’s, gorilla’s en orang-oetans vredig met elkaar samen. Bezoekers kunnen deze dierenwereld in Saksen ontdekken vanaf een houten steiger, die over een kunstmatig aangelegd riviertje door het verblijf loopt. Heb je zin in een uitstapje in de tropen? In Gondwanaland kun je terecht in een overdekt tropisch regenwoud met een oppervlakte van twee voetbalvelden.
Münchener Tierpark Hellabrunn
Als eerste geo-zoo ter wereld, zijn sinds 1928 in het Münchener Tierpark Hellabrunn de dieren ingedeeld naar het continent waar ze vandaan komen. Zo wandelen bezoekers spelenderwijs van Afrika naar Azië of van Amerika naar Australië.
Onderweg kunnen ze 750 diersoorten bekijken, die zich in een natuurlijke omgeving en ruim aangelegde terreinen samenleven. Denk daarbij ondermeer aan olifantenbaby Otto, die bij mooi weer op het buitenverblijf van het olifantenhuis te zien is. Vertederend, zo’n klein ventje!
Tiergarten Nürnberg
De oprichting van de Tiergarten Nürnberg was een initiatief van burgers, die Hagenbecks Tierpark in Hamburg als voorbeeld namen. Ze wilden rond 1912 een eigen dierentuin in het Nürnberger Stadparkgedeelte Luitpoldhain openen. Tegenwoordig ligt de zoo in het oosten van het Lorenzer Reichswald aan de Schmausenbuck. Hij biedt onderkomen voor ongeveer 300 diersoorten. Met een oppervlakte van 76 hectaren is het één van de grootste landschapsdierentuinen met veel oude bomen en zandsteen-rotsen.
De directie van het park hecht een grote waarde aan bescherming van bedreigde diersoorten. De dierentuin neemt met meer dan 30 diersoorten deel aan het Europese fokprogramma (E.E.P.) en programma’s die dieren weer in het wild uitzetten. Maar ga ook de capriolen van de otter boven en onder water bekijken in het Aquapark.
Zoo Osnabrück: een van de mooiste dierentuinen in Duitsland
Op wereldreis gaan door het dierenrijk in de Zoo Osnabrück is geen probleem. In totaal leiden twaalf thematische arealen de bezoekers in vreemde werelddelen. Mapungubwe bijvoorbeeld is een Afrikaans landschap met breedlip-neushoorns, zebra’s en penseelzwijnen. In Samburu kun je giraffen op ooghoogte zien. In Takamanda verheugen ezel en geiten zich er op geaaid te worden. En in de tijgertempel van Angkor Wat kunnen bezoekers de Sumatra tijger van heel dichtbij observeren.
Zoologisch-Botanischer Garten Stuttgart
De zoölogische-botanische Garten Wilhelma in Stuttgart telt tot de drukst bezochte dierentuinen in Duitsland. Oorspronkelijk als privé kasteelcomplex voor koning Wilhelm I aangelegd, is het terrein sinds 1880 voor het publiek geopend en sinds 1950 zijn hier ook dieren ondergebracht. Naast 11.000 dieren en 1200 soorten, voor wiens bescherming de exploitanten zich inzetten, lokt ook het ca. 30 hectaren grote park met ongeveer 8500 plantensoorten en -variëteiten.
Een bijzonder hoogtepunt is de magnolia-bloesem eind maart. Heel trots zijn de beheerders echter ook op het verblijf voor de roofkatten. Hier leven ondermeer Aziatische leeuwen, Sumatra tijgers, Jaguars en verder ook nog Persische panters. In februari zijn de Wilhelma en haar donateurs ook nog eens gestart met een fokprogramma voor de cheeta’s.
Meer informatie over de mooiste dierentuinen in Duitsland
Kijk op de website van het Duits bureau voor toerisme omdat je hier informatie vind over attractieparken en dierentuinen in Duitsland.