Saale-istiden (udtales [saːˀle], ikke [sɔ:ˀle]), Illinoian (i Nordamerika) eller Riß-istiden (i Alperne) er den næstsidste istid, som begyndte for cirka 386.000[1] år siden. Indlandsis trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af Danmark for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.

Beringgletsjeren, "istid" i Alaska i dag.

I Danmark ses landskab påvirket af Saaleistiden syd og vest for hovedstilstandslinjen. Her findes morænelandskab formet som bakkeøer mellem smeltevandssletter dannet i den sidste istid. Det gamle morænelandskab er påvirket af nedbrydningsprocesser som jordflydning og vanderosion. Eksempler på bakkeøer: Skovbjerg Bakkeø, Esbjerg Bakkeø og Toftlund Bakkeø. Herudover er Horns Rev et eksempel på en randmoræne, der muligvis er dannet i Saaleistiden. I Lovns Klint ved Melbjerg Hoved i Nordjylland ses gråligt, fedtet ler, som er fra Saaleistiden. I den nederste del af klinten ses også aflejringer fra den forgående Elster-istid.

Gul viser israndlinjen for Saale, der ses at dække et større område end den røde linje for den senere Weichsel-istid

Saale var den sidste istid, hvor hele Danmark var dækket af kilometertykke iskapper, og de vestjyske bakkeøer kommer fra Saale. Tre stadialer (gletcherfremstød) kendes fra Saale-istiden. Den ældste kom fra Norge, den midterste (Drenthe) kom fra Sverige og den yngste (Warthe) kom fra det baltiske område. Warthe kulminerede for 150.000 år siden og dækkede Danmark bortset fra Vadehavet og Nordvestjylland. Mellem den første og anden stadial steg temperaturen så meget, at løvskov blev genetableret i Nordtyskland, men der er ikke spor af det i Danmark. Drenthe var det mest omfattende gletcherfremstød, der dækkede hele Danmark, Nordtyskland og store dele af De Britiske Øer.


For ca. 250.000 år siden dukkede neandertalerne op i Europa og udviklede redskabskulturen Mousterien. De levede i Europa, indtil de uddøde for ca. 30.000 år siden. De kendes også fra enkelte fund i Danmark. I Sønderjylland nær Christiansfeld er der fundet primitive stenredskaber (for ca. 240.000 år siden) fra Clacton-kulturen, der viser, at neandertalere i det mindste strejfede Danmark i denne periode[2].

Øen Storbritannien blev skilt fra Europa for ca. 200.000 år siden, da en massiv vandstrøm flyttede en masse materiale. [3]

Eksterne henvisninger

redigér
  1. ^ Larsen, Gunnar & Sand-Jensen, Kaj: "Naturen i Danmark – Geologien", 2006, Gyldendals Forlag, ISBN 87-02-03027-6
  2. ^ Det ældste spor af mennesker i det nuværende Danmark.. (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ 18 July 2007, BBC News: Megaflood 'made Island Britain' Citat: "...Britain became separated from mainland Europe after a catastrophic flood some time before 200,000 years ago, a sonar study of the English Channel confirms..."
Tidsnavigation
Geologisk æra: Kænozoikum
Geologisk periode: Kvartær
Subepoke: ← Mellem Pleistocæn Sen Pleistocæn
Istid/mellemistid: Elster-istiden Holsten-mellemistiden Saale-istiden Eem-mellemistiden Weichsel-istiden
Tidlig Weichsel Højglacial Senglacial
Kronozone: Mammutsteppen Jylland-stadialen Ældste dryas Bøllingtid - Yngre dryas
Kulturhistorisk periode: Ældste stenalder