Lenvik

Tidligere kommune i Troms fylke i Norge

Lenvik kommune (nordsamisk: Leaŋgáviikka suohkan) var en tidligere kommune i Troms, delvis på øya Senja og delvis på fastlandet (Finnsnes). Den grenset i nord mot Norskehavet og fjorden Malangen – på den andre siden av Malangen ligger kommunene Tromsø og Balsfjord i hhv. nord og nordøst. I sørøst grenset Lenvik mot Målselv, i sør mot Sørreisa, og i vest mot Tranøy og Berg. Den 1. januar 2020 ble Lenvik slått sammen med de tre nabokommunene Berg, Torsken og Tranøy til Senja.

Lenvik
Tidligere norsk kommune

Våpen

Kart over Lenvik Tidligere norsk kommune

LandNorges flagg Norge
FylkeTroms
Innbyggernavnlenvikværing
Grunnlagt1837
Avviklet31. des. 2019
Adm. senterFinnsnes
Areal892,69 kvadratkilometer[1]
Befolkning11 618[2] (2016)
Bef.tetthet13,01 innb./kvadratkilometer
Antall husholdninger5 002
Høyeste toppVassbruntinden (1202,8 moh.)[3]
Kart
Lenvik
69°23′01″N 17°58′03″Ø

For bygda med samme navn i Evenes kommune i Nordland, se Lenvik (Evenes).

Den første kirka i området ble bygd i Lenvika omkring 1180. På den tiden var kirka sannsynligvis den nordligste i landet. Området er godt kjent fra vikingtida. I Bygda Botnhamn ble det funnet en sølvskatt i 1906. Funnene kan sees på Tromsø Museum og relateres til tidlig vikingtid.

I 1964 ble den daværende kommunen utvidet med tre områder på Senja, nordre del fra Hillesøy, sørøst fra Sørreisa, og et område innenfor Laksefjorden fra Tranøy. Kommunen lå på begge sider av Gisundet. Cirka 60% av kommunens areal lå på Senja, mens resten lå på fastlandet. Administrasjonssenteret var Finnsnes, som har hatt bystatus siden 2000.

Finnsnes finnes det videregående skoler, asylmottak, hotell m.m. Silsand har psykiatrisk senter, poliklinikk og barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk samt andre institusjoner innen sosial- og helsestell. På Gibostad har man videregående skole med bl.a. landbruksfag.

Gibostad var administrasjonssted fra 1837 til 1969.

På Vang bodde den første lensmannen i Lenvik. I tidsrommene 1711–1744 bodde fogden Andreas Tønder også her. På Vang satt Birte og Benjamin i fengsel i påvente av dom og henrettelse.

Lenvik hørte til Troms politidistrikt, Senja tingrett og Hålogaland lagmannsrett. Kommunen var med i regionrådet Midt-Troms regionråd sammen med Bardu, Berg, Dyrøy, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy. Lenvik kommune tilsvarer soknet Lenvik i Senja prosti (Nord-Hålogaland bispedømme) i Den norske kirke. Mot slutten av 1800-tallet hørte Lenvik til Senjen og Tromsø fogderi i Tromsø amt.

Ved Finnsnes finnes et alpinanlegg. Lenvik kirkeBjorelvnes ble bygget i 1879.[4]

Senja består av høge spisse fjell og mange fjorder. Istindan er høyeste topp 957 moh. På fastlandet er det også høge fjell. Høyeste topp var Vassbruntinden, 1203 moh. Fastlandsdelen var nesten delt i to av RossfjordenRossfjordvatnet, som løper parallelt med Gisundet. Rossfjordvassdraget er varig vernet. Flere våtmarksområder på Senja er foreslått fredet pga. fuglelivet.[4]

Bosetning

rediger

Folketallet har stort sett vokst siden krigen, og Lenvik var den tredje folkerikeste kommunen i Troms. Det meste av bosetningen er konsentrert rundt administrasjonssenteret Finnsnes. Rett over sundet ligger tettstedet Silsand. Det er bruforbindelse mellom Finnsnes og Silsand.[4]

Næringsliv

rediger

Finnsnes har utviklet seg til å bli et regionsenter for Midt-Troms. De tjenesteytende næringene er blitt dominerende. Primærnæringene er blitt redusert. Bortsett fra de største tettstedene, var jordbruk og fiske de viktigste næringene. Jordbruket er blant de bedre i Troms og baseres blant annet på husdyrhold med melke- og kjøttproduksjon.

På Senja finnes det mange fiskevær hvor fisket fortsatt er en viktig næringsvei for innbyggerne. Fiskeflåten består av både små og store båter. De små driver fiske i nærområdet, mens trålere også kan drive fiske i fjernere farvann. De viktigste fiskene er torsk og sei, men også reker er viktig. På flere plasser finnes bedrifter innen fiskeriindustrien. Det finnes også flere mekaniske verksteder.

I Lenvik er det også etablert noen anlegg innen havbruk. Næringsmiddelindustrien, med 42 % av industriens sysselsetting (2003), er den viktigste industribransjen. Jern- og metallindustrien, som har 23 % av industriens sysselsetting, domineres av Finnfjord Smelteverk.

I Finnsnes kommer dagsavisen Troms Folkeblad ut. Finnsnes er også et betydelig handelssentrum for innbyggerne i kommunen.[4]

Samferdsel

rediger

Hva gjelder samferdsel så er Finnsnes et kommunikasjonssentrum. Gisundbrua (1145m,) knytter fastlandet sammen med Senja. Fv. 86 går fra Finnsnes og mot Sørreisa og videre til Bardufoss, E6. Fv. 855 går fra Finnfjordbotn til Buktamo ved E 6. Fylkesvei 861 fra SILSAND til Gibostad, Botnhamn og Senjahopen.Finnsnes har hurtigruteanløp og hurtigbåtforbindelse, bl.a. til Harstad og Tromsø.[4].Hurtigbåtforbindelse til Tromsø fra Lysnes og Tennskjer.

Politikk

rediger

Kommunestyrevalget 2015

rediger
Parti Prosent Stemmer Mandater Medlemmer av
formannskapet
% ± totalt ± totalt ±
Arbeiderpartiet 28,1 +7,0 1286 8 +1 2
Fremskrittspartiet 12,0 -7,6 549 4 -2 1
Høyre 24,2 -1,3 1108 7 -1 2
Kristelig Folkeparti 5,2 +0,6 236 2 +1
Senterpartiet 8,8 +0,5 403 3 0 1
Sosialistisk Venstreparti 5,0 +0,7 228 2 +1
Venstre 3,2 -0,6 144 1 0
Lenviklista 13,5 +1,9 616 4 0 1
Andre -1,3
Valgdeltakelse/Total 52,7 % 4 595 31 7
Ordfører: Geir Inge Sivertsen (H) Varaordfører: Gunnleif Alfredsen (Sp)
Merknader: Kilde: Statistisk sentralbyrå og Lenvik kommune

Delområder

rediger
 
Lenvik rådhus ligger på Finnsnes. I forgrunnen Finnsnesvannet.

Lenvik kommune var delt inn i følgende 6 delområder, med til sammen 39 grunnkretser, (innbyggertall 2014):

På fastlandet

rediger

Sultindvik, Rossfjord, Straumen øst, Straumen vest, Tårnelv, Langnes, Grønnjord, Tennskjer

Lenvik, Kårvik, Bjorelvnes

Trollvik, Finnsnes, Sandvik, Skogen, Stormyra, Fagernes, Finnfjord

På Senja

rediger

Russevåg, Vågan/Vassjord, Stormo, Høgli/Grønli, Laukhella, Silsand, Olsborg, Grasmyr, Kvanli

Grasmyrskogen, Skognes, Svartfjell, Gibostad, Grunnvåg, Årnes, Lysbotn

Stønnesbotn, Botnhamn, Baltsfjord, Husøy, Fjordgård

  • Uoppgitt bosted (33)[4]

Kjente personer fra Lenvik

rediger
 
Husøy i Lenvik kommune

Kultur

rediger

Ved Lenvik bygdemuseum, på Bjorelvnes, leier man ut nordlandsbåter og rorbuer. Tusenårssted er Finnsnesvannet og Arvid Hanssens plass. Arvid Hanssens plass er et lite torg foran kulturhuset.

 
Arvid Hanssens byste utenfor kulturhuset

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «Arealstatistikk for Norge». Statens kartverk. 27. februar 2018. 
  2. ^ «Befolkning, 1. januar 2016». 
  3. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. Arkivert fra originalen 15. oktober 2014. Besøkt 27. juni 2017. 
  4. ^ a b c d e f (no) «Lenvik» i Store norske leksikon

Eksterne lenker

rediger