Inleiding
Een aantal opkomende trends illustreren een snel veranderend bedreigingslandschap in Oost-Azië, waarbij China zowel wijdverspreide cyber- als beïnvloedingsoperaties uitvoert en Noord-Koreaanse cyberbedreigingsactoren steeds geavanceerder worden.
Ten eerste lijken aan de Chinese staat gerelateerde cyberbedreigingsgroepen zich vooral te focussen op de regio van de Zuid-Chinese Zee en cyberspionage te richten op overheden en andere kritieke entiteiten die dit maritieme gebied omringen. En het feit dat China de Amerikaanse defensiesector als doelwit heeft en de Amerikaanse infrastructuur onderzoekt, duidt erop dat het land concurrentievoordelen probeert te krijgen voor zijn buitenlandse relaties en strategische militaire doelen.
Ten tweede is China het afgelopen jaar effectiever geworden in het betrekken van social media-gebruikers met beïnvloedingsoperaties. Chinese online beïnvloedingscampagnes hebben lange tijd puur op volume vertrouwd om gebruikers te bereiken via netwerken van niet-authentieke social media-accounts. Sinds 2022 hebben China-gerelateerde social media-netwerken echter rechtstreeks gecommuniceerd met authentieke gebruikers op social media, specifieke kandidaten als doelwit genomen in content over Amerikaanse verkiezingen, en zich voorgedaan als Amerikaanse kiezers. Los daarvan heeft China's aan de staat gerelateerde meertalige influencer-initiatief op social media met succes doelgroepen in ten minste 40 talen betrokken en meer dan 103 miljoen volgers vergaard.
Ten derde bleef China het aantal beïnvloedingscampagnes het afgelopen jaar verhogen door mensen via nieuwe talen en nieuwe platforms te bereiken voor een grotere wereldwijde voetafdruk. Op social media zetten campagnes duizenden niet-authentieke accounts in op tientallen websites om memes, video's en berichten in meerdere talen te verspreiden. In online nieuws positioneren de media van de Chinese staat zich op tactvolle en effectieve wijze als de gezaghebbende stem voor internationale gesprekken over China en oefenen ze op verschillende manieren invloed uit via wereldwijde mediakanalen. Eén campagne pushte propaganda van de Communistische Partij van China (CCP) via gelokaliseerde nieuwswebsites die was gericht op de Chinese diaspora in meer dan 35 landen.
En tot slot vormt Noord-Korea – die in tegenstelling tot China geen geavanceerde beïnvloedingsactor is – nog steeds een grote cyberbedreiging. Noord-Korea is nog altijd geïnteresseerd in informatieverzameling en wordt tactisch geavanceerder door onder meer gebruik te maken van trapsgewijze aanvallen op toeleveringsketens en cryptovalutadiefstal.
Volg Microsoft Beveiliging