Amessa’s Post

Amessa reposted this

View profile for Mathijs Bouman, graphic

Econoom en journalist

  • No alternative text description for this image
Folkert Hettinga

Industrial Sales Manager Festo Benelux for AMI M-Tool - EV Industry

2mo

Mathijs goed artikel, dank met veel interesse gelezen, echter daarbij komt ook nog een leuke bijkomstigheid dat deze generatie ook zeer frequent de wereld wil ontdekken en enkele maanden weg wil zijn… het blijft een uitdagende arbeidsethos met deze generatie, gelukkig zijn we zoals in Duitsland niet in slaap gevallen en hebben we een redelijk positief economisch perspectief.

Like
Reply
Hein J.M. Knaapen

Managing Partner at CEO.works | Europe

2mo

Voortreffelijk gezegd Mathijs Bouman , in mijn werk met CEOs zie ik hoe slecht het denken in organisaties is ontwikkeld over wat er gepresteerd moet worden en hoe vaag we dus zijn over de vereisten waaraan een sollicitant moet voldoen. En als je niet weet wat je zoekt kun je zo maar heel teleurgesteld zijn over wat je krijgt, als werkgever.

Michel van Smoorenburg

International Labour Market Analyst at UWV

2mo

Ik zie ook twee nadelen van de skills-benadering: 1. De motivatie om een opleiding af te maken en door te zetten om de studie ook af te maken wordt minder. Het diploma heeft kennelijk toch geen betekenis meer en je kunt als jongere ook zonder diploma de arbeidsmarkt op. Het gaat dan ten koste van kennisopbouw bij jongeren. Willen we dat? 2. Een diploma valideert de opgedane kennis en vaardigheden en geeft transparantie over wat je kent en kunt. Onder het betoog van Mathijs Bouman staat dan ook "econoom" en dit geeft houvast. Ik zie meer in micro-credentials. Kleinere eenheden kennis en vaardigheden ipv heuse diploma's na x jaar onderwijs, die echter wel transparantie geven in wat je kent en kunt en beter verhandelbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Maxime Vollers

Leading systemic change ⬜️->⚪️

2mo

Deze gedachte, die ik steeds vaker tegenkom, is niet los te zien van de krapte op de arbeidsmarkt. Dat is geen openbaring, maar wel een belangrijke contextfactor. Wanneer de economie, door wat voor oorzaak dan ook, implodeert, dan hebben mensen zonder diploma een probleem. Natuurlijk moet je denken in kansen en mogelijkheden, maar niet in snelle oplossingen zonder duurzaam perspectief. En wat betreft 'skills'; ook TNO lukt het niet om daar een zorgvuldige definitie van te geven. Dat wat je kan uitvoeren is een combinatie van kennis en handelingen die wordt toegepast in een (meer) bekende context. Een basis om op verder te bouwen. Laat dat nou net de toegevoegde waarde van een mbo-diploma zijn. Een waardepapier dat je ook kunt halen als je zonder startkwalificatie en mogelijk uitvaller kunt halen wanneer je bent gaan werken (bbl). Vraagt wel iets van de leercultuur op werkvloer en de wendbaarheid van het onderwijs. Laat daar vooral ruimte voor zijn, om kansrijke jongeren blijvend op te leiden en te begeleiden. #mbo

Hans Leenders

Directeur FEZ bij Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

2mo

Hele oude discussie die helaas maar niet wil vlotten

Mehmet Genc

Docent in Sales & Marketing | Bevorderaar van Betekenisvol Ondernemen

2mo

Hallo Mathijs Bouman, goed artikel. Wij hebben een nieuw initiatief in Breda, mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda. We gaan eerst testen binnen economisch domein en daarna hopelijk breder. Www.talentcommunity.nl ik hoor graag als je een keer over wilt praten.

Rob Donkers

Empowering Growth: Fractional CFO & Finance Leader Driving Strategic Operational Excellence and Team Development for Measurable Results

2mo

Mathijs, wellicht heeft dit te maken met de kunde van de mensen en organisaties die werven. Het is gemakkelijker om te zien hoeveel diploma’s iemand heeft dan in te schatten welke vaardigheden iemand heeft. Dan kan het ook zijn dat mensen zonder diploma’s begeleiding nodig hebben (maar eigenlijk heeft iedereen dat nodig) en dat is ook niet altijd gemnakkelijk. Kortom, ik denk dat het gebrek meer ligt bij de wervende organisatie of HR dan bij de potentiele medewerker zonder diploma.

Het opstuwen in de vaart der volkeren door beter en hoger opgeleid personeel heeft naast een intellectuele vorming ook de praktische zaken vervormd van vaardigheden, naast competenties is een zwaarwegend element in vaardigheden de bevoegdheid, zo moeten medici, politie en in de techniek periodiek getoest worden op hun bevoegdheid, terwijl bestuurders, economen en andere academischi na hun master, nooit meer getoetst worden op hun vaardigheden en bijgespijkerd worden om hun bevoegdheid te houden, dit vacuüm teert vaak op oude roem, op het briefje dat eens opgeld bood aan een kansrijke carrière om de lakens uit te delen zonder hun bevoegdheid periodiek te toetsen of men wel weet waar men mee bezich is, als je doet hoe je deed, krijg je wat je afwacht.

Christiaan Schreurs

Elektrische energievoorziening en Utilities; Techniek, Onderhoud, Projecten, Bedrijfsvoering.

2mo

Waarom denken we hier in of of? Of een diploma, of skills? En dan liever toch skills? Ik ken genoeg mensen voor wie het behalen van een diploma een sterke getuigenis is van de skills die ze in huis hebben. En het studeren voor een diploma ontwikkelt ook vele skills. Bij het kijken naar skills kan het kijken naar diploma's zeker geen kwaad, en ook omgekeerd.

Frans van Rooij

Trendcatcher bij Performance Coaching.

2mo

Wij werken met ons trainingsinstituut al enkele jaren met een competentie-paspoort. Werkt prima 👍

See more comments

To view or add a comment, sign in

Explore topics